Fudbaler koji može da spasi svijet: Flamini stvorio imperiju vrijednu 30 milijardi eura

Fudbaler koji može da spasi svijet: Flamini stvorio imperiju vrijednu 30 milijardi eura

Matje Flamini je danas predstavljen kao novi fudbaler Hetafea.

Bivši igrač Arsenala i Milana, reprezentativac Francuske, došao je u mali madridski klub iz Kristal Palasa.

Nije to vijest koja bi se istakla u moru transfer-informacija, da Flamini, 33-godišnjak rođen na Korzici, još želi da igra fudbal na visokom nivou, iako se njegovo bogatstvo procjenjuje na 30 milijardi eura!

O čemu je riječ - Flamini je, naime, osnivač i suvlasnik kompanije "GFBiochemichals (GFB)", u kojoj je patentirana i proizvedena supstanca "levulinic acid (LA)", koja bi mogla da donese revoluciju u svijetu i zamijeni sve vrste goriva!

Američko ministarstvo energetoke (DoE) označilo je "levulinic acid", kao jedno od 12 ključnih susptanci koje bi mogle da učine planetu zdravijim i "zelenijim" mjestom za život.

Flamini je prije dvije godine otkrio da je kompanija, koju je osnovao sa prijateljem Paskvaleom Granatom, blizu revolucionarnog izuma, na kome je grupa naučnika i inžinjera radila osam godina.

"Znao sam da fudbalska karijera ne traje dugo i da moram da se posvetim i drugim stvarima. Paskvale je odavno bio zainteresovan za klimatske promjene, pokrenuo je inicijativu, uložili smo novac i našli ljude koji će sprovesti ideju. Tako je krenula moja priča i razvoj bio-tehnološke kompanije", kazao je Flamini, koji je rekao da su u istraživanja, analize, eksperimente potrošeni "milioni i milioni eura".

"Levulinic acid" može da se koristi za stvaranje bio-razgradljive umjesto konvencionalne plastike, da se koristi u proizvodnji rastvarača i deterdženat na bazi biološkog materijala, da zamijeni goriva koja zagađuju životnu sredinu...

"GFB" je krajem 2015. godine počela proizvodnju ove supstance, koja, kako navodi BBC, polako osvaja američko tržište.

Tokom 2017. godine proizvedeno je 10 hiljada tona "Levulinic acida", a nakon što je Američko ministarstvo energetoke (DoE) u svom izvještaju pomenulo Flaminijevu kompaniju, njena vrijednost je vrtoglavo porasla i procjenjuje se na 30 milijardi eura, sa tendencijom rasta.

Zainteresovanih kupaca već ima, ali Flamini kaže da ne trči za novcem, već za loptom.

"Fudbal je moj prioritet, jer imam ljude koji znaju posao i kojima vjerujem. Mislim da bi svaki fudbaler trebalo da ima interesovanja van fudbala. Ja sam zainteresovan za bio-ekonomiju", kazao je Flamini, koji će uskoro debitovati u Primeri, iako bi koliko je sjutra na račun moglo da mu legne 30 milijardi eura.

Za poređenje - vrijednost Mančester junajteda, kao najbogatijeg kluba na svijetu, prema procjenama poznate konsultantske firme "KPMG", iznosi 3,1 milijardu eura.

 

Izvor: Vijesti sport