Gorjela devet sati - Katedrala Notre Dame spašena od totalnog uništenja - Makron - Obnovićemo Notre Dame

Gorjela devet sati - Katedrala Notre Dame spašena od totalnog uništenja - Makron - Obnovićemo Notre Dame

Poslije višesatne borbe vatrogasaca sa vatrom koja je zahvatila Notre Dame, nadležni vjeruju da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja.

"Struktura je spašena", rekao je šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale.

"Možemo smatrati da su dvije kule Notr-Dama spašene", izjavio je novinarima komandir brigade vatrogasaca u Parizu, Žan-Klod Gale.

"Nadamo se da će konstrukcija ostati spašena", rekao je i Loren Nunez, državni sekretar ministra unutrašnjih poslova za Raša Tudej.

"Mnogo smo optimističniji nego ranije, ali moramo ostati oprezni u procjenama", rekao je on.

Preko 400 ljudi se borilo protiv požara koji je zahvatio kultno zdanje u Parizu.

U  međuvremenu, tužilaštvo je pokrenulo istragu o požaru koji je poslijepodne izbio u srednjevjekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

Makron: Obnovićemo Notre Dame

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da će katedrala Notr Dam biti obnovljena poslije požara koji je juče razorio ovaj spomenik gotske arhitekture u Parizu.

"Najgore smo izbjegli, iako borba nije u potpunosti dobijena", rekao je predsjednik kod urušene katedrale.

Francuski predsjednik je rekao da će se i daleko izvan granica Francuske apelovati na najveće talente da doprinesu obnovi i da će katedrala Notr Dam biti ponovo izgrađena.

Pariski vatrogasci su saopštili da su poslije nekoliko sati gašenja požara u katedrali uspjeli da sačuvaju konstrukciju zdanja u cjelini.

Makron je zbog požara odgodio planirano obraćanje naciji putem televizije i otišao do Notr Dama.

On je trebalo da iznese svoje odgovore u vezi s nezadovoljstvom građana koji više mjeseci protestuju zbog njegovih politika.


Izvor: Beta/b92