-Gorska vila iz Bileće- Tijana Bošković osvojila Carigrad

-Gorska vila iz Bileće- Tijana Bošković osvojila Carigrad

A, sve je moglo biti mnogo drugačije - da je Tijana drugačija. Da joj je novac na prvom mjestu. Da iz kuće nije ponijela ono najbolje - ljubav prema svojoj zemlji, narodu i vjeri praotačkoj.

U magičnoj istanbulskoj noći, nakon nestvarno dramatične završnice, Srbija se okitila titulom evropskog prvaka. Naše djevojke su najbolje. Opet.

I, kao po pravilu, tokom čitavog turnira, „prva među jednakima“ bila je Tijana Bošković, najdraža kći Hercegovine i Bileće. Skromna djevojka koja na terenu, ali i van njega, svjedoči da surovi hercegovački kamen daje najslađe plodove. 

Suvišno je govoriti o njenim sportskim uspjesima. Sa njom u timu naša reprezentacija postala je – odbojkaški „drim tim“, a ona je izrasla u najbolju odbojkašicu planete, koja vodi ekipu do titule šampiona i kada nema „svoj dan“. Na primjer, juče Tijana nije igrala maestralno, možda čak – ni odlično. Ipak, i kada igra dobro – neuhvatljiva je za pritivnike.

A, sve je moglo biti mnogo drugačije – da je Tijana drugačija. Da joj je novac na prvom mjestu. Da iz kuće nije ponijela ono najbolje – ljubav prema svojoj zemlji, narodu i vjeri praotačkoj. 

Naime, njen raskošni talenat privukao je pažnju turskih odbojkaških stručnjaka, koji su po svaku cijenu željeli da ona nastupa za Tursku. Odgovor male Hercegovke bio je odričan. Na sreću Srbije. Na ponos roditelja. Jedini dres koji je željela bio je naš, plavi. Srpski.

Da je Tijana drugačija – sinoć bi sigurno slavila Turska. 15 000 Turaka uzvikivalo bi njeno ime. Ona bi, naravno, bila MVP.

Ali, u tom slučaju, srce bi joj bilo sa onima sa druge strane mreže.

Ovako je najbolje!

Ni sve medalje, novac ni priznanja, ovu skromnu djevojku nisu uspjeli da promijene. Niti da umanje njenu duboku, iskrenu ljubav prema Bileći – malenom, prijatnom gradu na granici Hercegovine i Crne Gore, u kojem su ispisane prve stranice ove čudesne sportske bajke.

Poslije dočeka u Beogradu, 2016. godine, tada 19-godišnja Tijana izjavila je srpskim medijima da su utisci fenomenalni, ali da ona jedva čeka da dođe u Bileću.

Ne sumnjam da će i večeras biti tako. I da će opet, sa čuvenog beogradskog balkona, gledati put Hercegovine, i požuriti da zemljake obraduje novim zlatom. I da u svakom od njih učvrsti vjeru da je uz veliki rad sve moguće, pa i da postanu najbolji na svijetu. 

Bezbrojne izraze oduševljenja i zahvalnosti, koje su korisnici društvenih mreža uputili Tijani Bošković, možemo objediniti stihovima Miša Kljajevića:

„Kad nebeskim svodom hodi,
Na tron sveta ona sleće,
Duh je srpski tamo vodi,
Gorska vila iz Bileće“.

 

Piše: Darko Papić

Izvor: IN4S