Građevinci u Republici Srpskoj – život na kocki!

Građevinci u Republici Srpskoj – život na kocki!

Uprkos apelima sindikalaca da bude povećana bezbjednost građevinaca i pojačanim kontrolama inspektora, njihovi životi i dalje su najčešće na kocki, o čemu svjedoče i podaci Inspektorata RS prema kojima su za devet mjeseci ove godine od ukupno sedam smrtnih slučajeva na radnom zadatku, tri bila u sektoru građevinarstva.

Kada se govori o opasnim zanimanjima, prvo što većini pada na pamet su poslovi poput vatrogasca, policajca, deminera ili vojnika, ali kada se pogledaju podaci Inspektorata RS, najnesigurnije je raditi u sektoru građevinarstva, gdje je statistika iz godine u godinu neumoljiva.

Posao na građevini, kako navode u Inspektoratu, lani je odnio šest života, godinu ranije četiri, a 2016. godine tri. Takođe, za te tri godine gradeći kuće, zgrade i druge objekte teško je povrijeđeno 38 radnika.

– Od januara do septembra ove godine u dijelu nadležnosti inspekcije rada dogodilo se pet smrtnih slučajeva, od čega tri u građevinarstvu, jedan u elektroprivredi i jedan u ostalim djelatnostima. Prema podacima tehničke inspekcije, za devet mjeseci u sektoru rudarstva dogodile su se dvije smrtne povrede – rekli su u Inspektoratu RS.

Naveli su da je za devet mjeseci ove godine zabilježeno i 67 težih povreda radnika i to 14 u šumarstvu i drvnoj industriji, osam u građevinarstvu, četiri u elektroprivredi i 41 u ostalim djelatnostima.

– Sektoru građevine, kao jednoj od najrizičnijih djelatnosti se posvećuje posebna pažnja i ta djelatnost se kontinuirano kontroliše. Najčešće nepravilnosti koje su inspektori utvrdili na terenu u oblasti građevinarstva se odnose na organizovanje poslova zaštite na radu, vršenje periodičnih pregleda sredstava rada i opreme, obezbjeđenje upotrebnih dozvola za opremu, osposobljavanje radnika za bezbjedan i zdrav rad, obilježavanje i isticanje oznaka za zaštitu i zdravlje radnika – naveli su u Inspektoratu i dodali da su među najrizičnijim djelatnostima i elektroprivreda, šumarstvo i drvna industrija u kojima se, posmatrano po godinama, kontinuirano dešavaju povrede na radu.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić kaže da najveći broj građevinaca gine jer objekti nisu zaštićeni, te da je to problem broj jedan.

– Došli smo u situaciju da molimo poslodavce da obezbijede objekte, a samim tim i radnike. Smatram da je neophodno pooštriti kazne i za poslodavce i same radnike koji krše propise jer nema drugog načina da se sačuvaju žive glave. Radnik koji ne nosi zaštitnu opremu koju mu nabavi poslodavac zaslužuje da bude kažnjen – kategorična je Vrabičićeva.

Kazne

U Inspektoratu RS su istakli da je republička inspekcija rada za devet mjeseci ove godine izvršila 3 937 kontrola, od čega su u njih 1 314 ili 33 odsto utvrđene nepravilnosti.

– Subjektima je izrečeno 1 007 upravnih mjera, izdato je 377 prekršajnih naloga u vrijednosti od 732 150 KM, a podneseno je i 79 prekršajnih prijava – naglasili su u Inspektoratu.

Izvor: Glas Srpske

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks