Granica između javne i partijske funkcije u Republici Srpskoj ne postoji

Granica između javne i partijske funkcije u Republici Srpskoj ne postoji

JAVNE I POLITIČKE FUNKCIJE: Koriste funkcije da promovišu stranački kadar

Javne i političke funkcije u Republici Srpskoj se uveliko prepliću. Funkcioneri se ne libe da kroz javne pozicije promovišu stranku i stranački kadar.

Granica između javne i partijske funkcije u Republici Srpskoj ne postoji. Najviši funkcioneri u Srpskoj su spojili nespojivo. Ono što je u drugim zemljama neopustivo, kod nas je opšte prihvaćeno.

''Možemo slobodno reći partija je država, država je partija. To je kao da je ostao sistem vrijednosti iz bivšeg sistema iz komunizma, gdje se poistovjećivalo da, ako ste član partije onda ste i državnik, a ko ste državnik morate biti član partije'', kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Po toj matrici se ponašaju oni koji predstvaljaju vlast u Srpskoj. Posljednji primjer je od prije nekoliko dana, kada je premijer RS promovisao članove stranke kroz aktivnosti Vlade.

U najbljižoj pratnji Radovana Viškovića tokom poslednjih posjeta Bijeljini i Loparama redovno se pojavljivao predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini i poslanik ove stranke u Skupštini Srpske Nedeljko Ćorić. Pratio je Viškovića u stopu dok je premijer otvarao pogone u Bijeljini i Loparama, iako Ćorić s tim nema baš nikakve veze.

''Ne postoji taj osjećaj da bi trebali da razdvoje javne od stranačkih funkcija. Imamo tako da je premijer na jednom mjestu sa stranačkim ljudima, na drugom mjestu je predsjednik i to je postao model koji je posljednjih godina ustaljen'', kaže novinar Dragan Maksimović.

Slično je bilo i tokom posljednje posjete Radovana Viškovića opštini Istočna Ilidža: na sastanak sa načelnikom opštine Marinkom Božovićem, premijer je kao svoju desnu ruku poveo Miroslava Vujičića, predsjednika opštinskog odbora SNSD-a Miroslava Vujičića, koji je i direktor Zavoda za zapošljavanje RS, ali sasvim nenadležan za pitanja o kojima je bilo riječi na tom sastanku.

''Ako su oni njegovi zvanični savjetnici kroz sistem onda je to legitimno, ako nisu onda je to problem, ali najgori problem je to što javnost ne propznaje. I to ne samo da je opšte prihvaćeno, nego niko ne postavljanja pitanje zašto je to loše, e to je problem veliki'', kaže Bubonjić.

U najbližoj pratnji člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika na području Istočnog Sarajeva redovno se pojavljuje poslanik SNSD-a u Parlamentu BIH Staša Košarac. Čak i tamo gdje njegove nadležnosti kao poslanika nikako ne dosežu, kao prilikom Otvaranja zimskog boba Olimpijskog centra Jahorina 15. avgusta.

''To je nešto što je u razvijenim demokratijama nedopustivo pa čak i kažnjivo. To samo govori da mi živimo u nerazvijenom društvu u sistemu obrnutih vrijednosti. To je nešto što je poražavajuće, a postalo je normalno zahvaljujući slaboj reakciji javnosti na takve stvari'', ističe novinar Vladimir Šušak

Ovu su samo neki od posljednjih u nizu dugogodišnji primjera koji pokazuju da funkcioneri SNSD-a na najvišim državnim funkcijama koriste svaku priliku da pored sebe promovišu i kadrove svoje stranke. Takvo ponašanje nikada nije sankcionisano uglavnom zbog nadmoći partije i vlasti nad nezvaisnim institucijama i pravosuđem.

 

Izvor: rtvbn.com