Hakovani Fejsbuk nalozi pet miliona Evropljana

Hakovani Fejsbuk nalozi pet miliona Evropljana

Nedavni hakerski napad na društvenu mrežu Fejsbuk pogodio je pet miliona Evropljana od 50 miliona naloga ukupno pogođenih, rekla je za Frans pres evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova.

Kompanija Fejsbuk je navela da je preduzela mjere za otklanjanje bezbjednosnog problema i da je obavijestila nadležne organe.

Prema osnivaču i direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu, hakeri su uspjeli da dođu do informacija koji su sadržani u profilima korisnika.

"Znaću više za nekoliko sati ili nekoliko dana, ali prema onome što znamo pet miliona Evropljana je pogođeno među 50 miliona pogođenih profila, što je nevjerovatan broj", rekla je Jurova na evropskom sastanku u Luksemburgu.

Ovaj hakerski napad velikih razmjera ponovo je podstakao kritike te drušvene mreže, već ozbiljno poljuljane raznim skandalima, pogotovo oko zaštite ličnih podataka.

Jurova je rekla da uprava Fejsbuka treba da zna da li kontroliše situaciju.

Ona je dodala da veličina čini Fejsbuk teškim za upravljanje, ali da mora to da uradi zato što skuplja podatke i zarađuje ogroman novac koristeći naš privatni život kao robu.

Jurova je rekla da brzo otkrivanje novog hakerskog napada od strane Fejsbuka pokazuje da djeluju nova evropska pravila o zaštiti podataka koja su stupila na snagu ove godine.


Izvor: N1