Hladnoratovske igre Rusije i SAD: Bojno polje imena ulica

Hladnoratovske igre Rusije i SAD: Bojno polje imena ulica

Najnovije “prepucavanje” Moskve i Vašingtona, u stilu Hladnog rata, prešlo je sa Tvitera na imena ulica, piše “Njujork tajms”.

List navodi da je reč o preimenovanju ulica u Vašingtonu i Moskvi u kojima su smeštene ambasade druge strane, a cilj izbora novog imena je čista provokacija. Ali, da budemo iskreni, ističe “Njujork tajms” taj “rat” započela je Amerika.

Tako je, podseća list, 10. januara gradsko veće Vašingtona odlučilo da promeni ime jednog bloka u Viskonsin aveniji, u kom je smeštena ruska ambasada. Odlučeno je da se ulica u kojoj je rusko predstavništvo sada zove Boris Nemcov plaza.

"Njujork tajms" podseća da je Nemcov bio istaknuti ruski opozicionar i britki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ubijen ispred Kremlja u februaru 2015.

Na tu provokaciju Moskva ima odgovor. Njihov predlog je da se ime ulice u kojoj se nalazi američka ambasada u ruskoj prestonici promeni u “Prvi severnoamerički mrtvi kraj” (1 North American Dead End).

Taj predlog uputio je, doduše preko svog Tviter naloga, Mihail Degtjarjov, desničar u ruskom parlamentu, koji tvrdi da će moskovska komisija za imenovanje ulica razmatrati njegov predlog ovog meseca.


Foto naslovna: Ilustracija/Thinkstock
Izvor: Njujork tajms/B92