Hoće li se Amerika raspasti kao SSSR: Tramp je zapadni Gorbačov?

Hoće li se Amerika raspasti kao SSSR: Tramp je zapadni Gorbačov?

"Dovođenje imena Tramp i Gorbačov jedno uz drugo u isti naslov iznenadiće mnoge čitaoce. Šta bi to (de fakto) soc-demokrata koji je želeo da reformiše komunizam i milijarder, populista desnog krila, mogli da imaju zajedničko?" Ovako svoju analizu za "Globalist" počinje čuveni srpski i svetski ekonomista Branko Milanović, uporedivši novog američkog predsednika sa sovjetskim liderom.


Ima li sličnosti između bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova i novog predsednika SAD?

- Štaviše, ukoliko se fokusiramo na njihove ideologije i lične istorije (u onim značajnim merama), odgovor bi bio "ništa"... i ne "gotovo ništa", već prosto "ništa"! Ali, ako pogledamo njihovo mesto u trenutku istorije iz strukturalne perspektive, sličnosti su neizbežne. Za početak, nijedan od njih dojice nije verovao u hijerarhijsku strukturu međunarodnih sistema kojima predsedavaju ili su predsedavali. Obojica su deo vladajuće elite, ali se protiv nje bore - piše Milanović u svojoj analizi.

 

Tramp kao "reformator"

Tramp sada dovodi u pitanje modus operendi NATO alijanse na sličan način na koji se Gorbačov pitao o potrebi za Varšavskim paktom.

- U Trampovom svetu, EU nije svetinja, kao ni Svetska trgovinska organizacija, niti čitava međunardona arhitektura koju su SAD gradile od 1945. Elita sa Zapada, kao komunistička elita na Istoku pre nekih 30 godina, je sada izgubljena. Prihvatanje retorike koja sada dolazi iz Vašingtona protiv je skupa rituala i uverenja koji su SAD stvorile i branile poslednjih 70 godina. Ipak, suprotstavljanje Vašingtonu, baš kao i generalnom sekretaru, nije dolazilo u obzir. Na kraju krajeva, nijedan sličan sistem ne može biti uspostavljen od strane evropske moći, ili kombinacijom evropskih sila - objašnjava Milanović.

Kao rezultat, ističe vodeći ekonomista Svetske banke, zapadna elita tretira Trampa kao tigra s kojim su se nevoljno zatekli u kavezu: Pokušavaju da budu prijateljski nastrojeni prema tigru nadajući se da će izbeći da budu pojedeni, a u stvari se nadaju da će tigar uskoro biti izvučen iz kaveza.

Hoće li Evropa naći svoj glas i odgovor

Hoće li Tramp imati sličan razorni efekat na demokratije kakav je Gorbačov imao na komunizam, pita se Milanović i odgovara:

- Sumnjam, jer su zapadna demokratska društva otpornija i više organska. Ukoliko nisu, upotrebiću terminologiju Nasima Taleba, "anti-krhke" (tj. napreduju u haosu), onda su u najmanju ruku robusne. Komunistička društva, hijerarhijska, bila su ekstremno lomljiva ili krta. Zapadna društva imaju tehnokratske elite na vlasti, ali one imaju demokratsku legitimaciju. Dalje, kapitalizam za razliku od komunizma je ekonomski uspešan. U Francuskoj postoji svega nekoliko ljudi koji bi voleli da im se upravlja kao u Kini. U Poljskoj postoje milioni onih koji žude da im se vlada kao u Francuskoj.
Tramp kao razarač?

Tramp neće, mišljenja je Milanović, uništiti neke suštinske strukture zapadnog sistema izgrađene nakon Drugog svetskog rata.

- Ipak, sa svojim grubim, haotičnim i nepredvidljivim vladajućim stilom, možda plaši vladajuće elite na Zapadu, ohrabruje "revizioniste" i donosi promene koje će izmeniti svet nastao u Jalti i Potsdamu. Mnogi žale što Klintonova administracija nije uspela da iskoristi trenutak na kraju hladnog rata i stvori međunarodni poredak koji bi se zasnivao na vladavini prava, koji ne bi bio dihotomski, ali ni manihejski, onaj sa korenima u hladnom ratu i onaj koji bi radije uključio Rusiju nego je ostavio na hladnoći - piše Milanović.

Tramp će teško stvoriti novu strukturu, ali može slomiti delove postojeće. To bi bilo poprilično ironično jer je Tramp uvek pažljivo čuvao svoju reputaciju graditelja (nekretnina), a ne rušioca.

- Ukratko, ne čini se da ima neki novi "Tramp toranj" na umu za neku drugu zapadnu arhitekturu. Ako se to dogodi, može nas uvesti u posthladnoratovsku eru, konture koje još niko ne može pažljivo da zamisli. Tramp bi na taj način zatvorio knjigu o 1945 - nastavlja se u analizi.
Tramp graditelj?

Konačno, ukoliko želi da bude stvarno maštovit i/ili optimističan, Tramp možda ima potencijalnog keca u rukavu, podvlači Milanović.

- Klintonova administracija nije uspela da stvori više inkluzivni međunarodni poredak na kraju Hladnog rata, posebno u odnosima s Rusijom. Tramp je izgleda sklon tome da promeni takvu situaciju. U kojoj meri se dogovori s Moskvom (popuštanje neprijateljstva ili zaoštravanje odnosa), ukoliko se to stvarno desi i uz Trampovu nepredvidljivost, ostaje da se vidi kakve će to kvalitativne promene doneti u globalnoj politici - zaključuje Milanović.

 

Izvor: Vesti online