Hrvati ukidaju RTS, možda će i BiH

Hrvati ukidaju RTS, možda će i BiH

Poslije zahtjeva RTS-a distributerima u regionu za višestruko povećanje naknada za emitovanje programa u inostranstvu, jedan broj distributera u Hrvatskoj počeo je sa ukidanjem emitovanja programa nacionalnog Javnog servisa Srbije. Slično bi mogli da urade i distributeri u Bosni i Hercegovini.

U Klubu novinara u Banjaluci smatraju da javni servisi u osnovi ne treba da budu usmjereni na komercijalno djelovanje, već da zastupaju javne interese građana.

Informativni i zabavni program, domaće serije, te sport na RTS-u prate i građani Bosne i Hercegovine.

Da bi građani BiH i u Crnoj Gori mogli gledati Javni servis Srbije, RTS od operatora traži 0,09 eura po korisniku. U ostalim zemljama čak pola eura, što je 27 puta veća cijena od one koju javni servisi prosječno naplaćuju za emitovanje svojih programa u inostranstvu.

United Group, koja distribuira programe RTS-a u zemljama regiona i širom svijeta, saopštava da je novi cjenovnik ovog javnog servisa neprihvatljiv.

"Naše razumijevanje je da su naknade za javne medijske servise koncipirane po principu najveće moguće dostupnosti kako bi što veći broj pripadnika konkretne nacionalne zajednice‚ na koje je usmjeren Javni servis, imao mogućnost da se informiše o najbitnijim događajima matičnih država svog porijekla. Isto tako, mišljenja smo da naknade koje naplaćuje RTS treba da budu koncipirane po istom principu", kaže potpredsjednica United Group Dragica Pilipović Chaffey.

Za emitovanje BBC-a United Group plaća 0,0052 eura po pretplatniku, što je 96 puta manje od cijene koju traži RTS.

Zbog visokoih cijena RTS je nestao iz ponude pojedinih operatera u Hrvatskoj, a to bi se moglo dogoditi i u Bosni i Hercegovini.

"Nadam se da će se to prevazići jer mislim da zbog nekog našeg dobrog života na ovim prostorima bi bilo dobro da imamo mogućnosti da gledamo sve programe iz svih djelova nekadašnje Jugoslavije jer možda samo tako možemo doći do neke objektivne priče, do istine", smatra Dejan Garić iz SPKD "Prosveta" Sarajevo.

Ukoliko bi operateri zbog poskupljenja odustali od RTS-a, građani bi ostali uskraćeni za važne informacije, smatra predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.


Izvor: N1info