Hrvatska - Osječani po kafićima skupljaju talog od kafe na kojem raste biznis

Hrvatska - Osječani po kafićima skupljaju talog od kafe na kojem raste biznis

Osječani po kafićima skupljaju talog od kafe na kojem raste biznis

Svakog dana nakon šoljice omiljenog vrućeg napitka njegovi ostaci najčešće završavaju u WC šolji.

Naravno, govorimo o talogu kafe.

No ovo je poprlično koristan talog, a kako ga niko ne reciklira, Udruženje Ospera (Osječki permakulturni aktivisti) oko toga je pokrenula projekat Use & Reuse.

U dogovoru s vlasnicima kafića aktivisti udruženjima biciklima svakodnevno skupljaju talog koji potom miješaju s ekološkom slamom i na tome uzgajaju gljive.

Kada gljiva obavi primarnu razgradnju, ostatke daju glistama koje sekundarno razgrade talog, koji tada bude potpuno iskorišćen i ponovno stavljen u upotrebu putem glistinca – humusa.

U ponudi trenutno imaju svježe i sušene gljive, a uskoro će biti i ukiseljene, prah od gljiva te paket za kućni uzgoj gljiva "Shrooms2go".

Tu je i glistinac – visokokvalitetni humus, paket za kućno pravljenje glistinca te gliste.

Od otpada kafe, pčelinjeg voska i eteričnih ulja rade svijeće koje odbijaju komarce.

Pripremaju i online edukaciju za uzgoj gljiva na otpadu kafe.

Ospera je svoj projekt utemeljila na principu kružne lokalne ekonomije u kojoj je od otpada dobila više vrijednih proizvoda i zajednicu saradnika koji zajedno rade na stvaranju održive ekonomije.

Osim što stvaraju proizvode iz otpada, članovi udruženja žele pokrenuti ljude na drugačije razmišljanje, pa i zapošljavanje.

Naime, cilj im je demonstrirati održivi model recikliranja i zapošljavanja na lokalnoj razini, odnosno pokrenuti ljude da ostanu i rade u svojoj zajednici, prvenstveno Slavoniji.

Dokazuju i da je moguće recikliranje stvoriti proizvode koji imaju svoje tržište.


Izvor: punkufer.hr