Hrvatski Sabor izglasao poverenje ministrima, izbegnuti izbori

Hrvatski Sabor izglasao poverenje ministrima, izbegnuti izbori

Sabor Hrvatske danas je većinom glasova izglasao poverenje sedmorici novih ministara u rekonstruisanoj Vladi HDZ-a u koju su ušli predstavnici HNS-a.

Ulaskom dosad opozicione Hrvatske narodne stranke u koaliciju s Hrvatskom demokratskom zajednicom, izbegnuti su prevremeni parlamentarni izbori.

Sabor je većinom od 78 glasova iskazao poverenja za sedmoro novih ministara, među njima i dvoje iz HNS-a.

Sabor ima 151 poslanika, a za izbor ministara potrebna je natpolovična većina svih poslanika, odnosno najmanje njih 76.

Ministre je podržalo i osmoro poslanika nacionalnih manjina, među kojima troje srpskih, kao i nekoliko poslanika manjih stranaka i nezavisnih.

Za ministra građevinarstva i potpredsednika Vlade imenovan je Predrag Štromar, a obrazovanja i nauke Blaženka Divjak, oboje kadrovi HNS-a.

Divjak je na tom mestu zamenila Pavu Barišića čiju je ostavku zbog plagiranja naučnog rada nedavno tražila opozicija.

Preostalih pet pozicija popunili su kadrovi iz kvote HDZ-a.

Novi ministar unutrašnjih poslova je Davor Božinović, pravosuđa Dražen Bošnjaković, a energetike i zaštite životne sredine Tomislav Ćorić.

Resor rada i penzijskog sistema vodiće Marko Pavić, a upravu Lovro Kuščević.

Božinović, Bošnjaković, Ćorić i Kuščević su zamenili ministre iz Mosta, bivšeg manjeg koalicionog partnera u Vladi, koje je premijer smenio još krajem aprila.

Izglasavanju novih ministara prethodila je burna rasprava u parlamentu gde su poslanici opozicije, Socijaldemokratske partije (SDP) i Mosta oštro kritikovali HNS zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om nazvavši tu saradnju "političkom trgovinom" i "izdajom birača".

Središnji odbor HNS-a podržao je preksinoć koaliciju s HDZ-om, uprkos protivljenu nekih od najistaknutijih članova stranke i poslanika u Saboru.

Do totalnog preokreta došlo je samo dan pošto je Predsedništvo stranke odlučilo da se ne ide u vladu HDZ-om, a predsednik Ivan Vrdoljak, koji je glavni zagovornik saradnje, podneo ostavku na sve političke funkcije.

Vrdoljak je tada rekao da je HNS-u pretio raskol i da je zbog toga Predsedništvu predložio da odbije ulazak u Vladu Andreja Plenkovića.

Neki od najglasnijih protivnika saradnje s HDZ-om su poslanica HNS-a i bivša predsednica stranke Vesna Pusić, kao i poslanici Goran Beus Rihemberg, Nada Turina Đurić i Anka Mrak Taritaš.

Oni su posle sednice Središnjeg odbora novinarima rekli da neće podržati nove ministre, pa da će po statutu biti izbačeni iz stranke.

HNS, koji je bio jedan od najvećih kritičara HDZ-a, ostvario je devet mandata na listi leve koalicije predvođene Socijaldemokratskom partijom, ali Vlada može da računa na podršku njih petoro.

Premijer Andrej Plenković od kraja aprila pokušava da složi novu parlamentarnu većinu pošto se raspala koalicija HDZ-a i Mosta.

Do političke krize je došlo kada je Plenković iznenada smenio ministre iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv zbog situacije oko "Agrokora", tražila opozicija, među njima i NHS.


Izvor: Beta