Iduće sedmice počinje suđenje Draganu Mektiću, sudi Dalida Burzić

Iduće sedmice počinje suđenje Draganu Mektiću, sudi Dalida Burzić

Iduće sedmice počinje suđenje Draganu Mektiću, sudi Dalida Burzić.

U Sudu Bosne i Hercegovine idući četvrtak započet će suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću koji je optužen da je zloupotrebom položaja i ovlasti počinio krivično djelo visoke korupcije.

Suđenje u Sudu Bosne i Hercegovine bit će održano u periodu od 9:00 sati do 12:30 sati, a sutkinja u ovom predmetu je Dalida Burzić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo. S obzirom na to da je Dalida Burzić, prema pisanjima medija bila sudija za prethodni postupak, najvjerovatnije je u ovom slučaju riječ o izjašnjenju o krivnji.

Optužnicu protiv Mektića podiglo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a njom su obuhvaćeni i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo.

Mektić i Agić terete se za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. Krivičnog zakona (KZ) BiH, Golijanin za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 2. KZ BiHm, a Garaplija za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. a u vezi sa člankom 31 KZ BiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentovana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM, a navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Bivši ministar sigurnosti BiH i aktuelni zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić na drugoj strani tvrdi kako je kompletan proces montiran te da je optužnica protiv njega rezultat lične osvete glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Izvor: klix.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks