Indonezija, zbog premora preminulo više od 270 članova biračkih odbora

Indonezija, zbog premora preminulo više od 270 članova biračkih odbora

Deset dana nakon što je Indonezija održala najveće izbore na svetu u jednom danu, preminulo je više od 270 članova biračkih odbora, uglavnom od bolesti uzrokovanih dugačkim radnim vremenom i ručnim brojanjem glasova, rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Rojters.

Na izborima održanim 17. aprila prvi put su u zemlji od 260 miliona ljudi bili spojeni predsednički sa parlamentarnim i regionalnim izborima, navodi Rojters.

Glasanje je uglavnom proteklo mirno, a procenjuje se da je 80 odsto onih koji su izašli na birališta, od ukupno 193 miliona glasača, moralo da iskoristi po pet listića.

Za kandidate se glasalo na preko 800.000 biračkih mesta.

Međutim, održavanje izbora u trajanju od osam sati, u zemlji čija je širina od istočne do zapadne granice 5.000 kilometara, pokazalo se kao herkulovski logistički projekat i smrtonosan za one koji su morali glasačke listiće da broje ručno.

Od subote je preminulo 272 člana biračkih odbora, uglavnom od bolesti povezanih sa prekovremenim radom, dok se 1.878 razbolelo, naveo je Arif Prijo Susanto, portparol Izborne komisije.

Susanto dodaje da je ministarstvo zdravlja 23. aprila pozvalo zdravstvene ustanove da pruže najbolju moguću negu obolelim članovima biračkih odbora, dok ministarstvo finansija radi na nadoknadama za porodice preminulih.

Zbog porasta broja preminulih na udaru se našla Izborna komisija.

"Izborna komisija nije oprezna u upravljanju radnim opterećenjem osoblja", rekao je Ahmad Muzani, zamenik predsedavajućeg kampanje opozicionog predsedničkog kandidata Prabovo Subianta, izvestio je portal Kumparan, prenosi Rojters.

Izborna komisija će zaključiti prebrojavanje glasova i objaviti pobednike predsedničkih i parlamentarnih izbora 22. maja.


Izvor: Agencije