Iran i SAD na korak od sukoba: Rohani traži ratna ovlašćenja

Iran i SAD na korak od sukoba: Rohani traži ratna ovlašćenja

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je grupi imama da traži proširena, ratna izvršna ovlašćenja kako bi bolje odgovorio na "ekonomski rat".
Taj "rat", podsetimo, pokrenut je povlačenjem SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Teherana i američkim sankcijama, a iz dana u dan se zaoštrava.

Iranska državna agencija IRNA javila je sinoć da je Rohani kao primer naveo rat sa Irakom 80-ih godina prošlog veka, kada je ratni vrhovni savet mogao da zaobiđe druge grane vlasti u donošenju odluka o ekonomiji i ratu, prenosi Asošiejted pres.
IRNA nije navela koja nova ovlašćenja Rohani traži, ali je prenela njegove reči da su Iranu "potrebna takva ovlašćenja".

Rohani je rekao i da se Iran suočava s problemima bez presedana u "bankarstvu i prodaji nafte", ali da je zemlja "ujedinjena u stavu da treba pružiti otpor SAD i sankcijama".

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute medjunarodne sankcije.

SAD su pre dve nedelje poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još uvek neprecizirane pretnje Irana, a američki predsednik Donald Tramp juče je izjavio da će se Iran suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zapreti Vašingtonu.

Foto naslovna: AP/Tanjug/Vahid Salemi
Izvor: Beta/b92.net

"Iran odlučan da se snažno brani ako mu rat bude nametnut"

Iran smatra da agresija nije dozvoljen način vođenja politike i odlučan je da se snažno brani ako mu rat bude nametnut.
To je naglasio ambasador Irana u Ujedinjenim nacijama Madžid Takt-Ravanči u poruci generalnom sekretaru svetske organizacije Antoniju Guterešu.

Takt-Ravanči je pozvao Gutereša da "operacionalizuje" član 8 Rezolucije 598 Saveta bezbednosti, usvojen da bi bio izbegnut iransko-irački rat, a koji predviđa mere za povećanje bezbednosti i stabilnosti regiona "kroz širok međunarodni dijalog".
"Iran je uvek odbacivao i i dalje odbacuje konflikt i rat. Nikada nećemo izabrati rat kao opciju ili strategiju u vođenju spoljne politike. Međutim, treba da bude jasno da da će Iran, ako mu rat bude nametnut, energično upotrebiti pravo na samoodbranu kako bi se odbranio i obezbedio svoje interese", napisao je Takt-Ravanči.

On je ocenio da je bezbednosna situacija u Persijskom zalivu alarmantna i da raste rizik od otvorenog sukoba.

"Postoje indicije da određeni krugovi izvan ovog regiona sprovode svoje nelegitimne interese kroz izmišljotine, dezinformacije, lažne obaveštajne podatke i lažne vesti, uz podršku saveznika na Bliskom istoku, kao i slanjem pomorskih snaga u region", naveo je Takt-Ravanči.

On je upozorio da bi, ako se to ne proveri, pre ili kasnije trenutna situacija mogla da izmakne kontroli, što bi dovelo do nove nepotrebne krize u regionu.

 

Izvor: Tanjug/b92.net