Isplivali -nepostojeći- tajni dokumenti: SAD upozoravale Hrvate?

Isplivali -nepostojeći- tajni dokumenti: SAD upozoravale Hrvate?

Saga oko sve više sporne nabavke američkih borbenih aviona iz Izraela, nastavlja se u Hrvatskoj.
Delovi nezvaničnih dokumenata kojim su SAD upozorile najviše hrvatske institucije na prepreke kojoj Zagrebu stoje na putu nabavke izraelskih borbenih aviona F-16 "Barak", tzv "non-pejpera", a za koje hrvatski zvaničnici tvrde da ne postoje, objavljeni su na portalu "Obris".

U hrvatskoj javnosti već danima se provlače informacije o tim dokumentima, a sam vrh državnog rukovodstva Hrvatske, uključujući predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i Ministarstvo odbrane, demantovali su postojanje dokumenata, prenosi "Indeks".

Portparolka predsednice Grabar-Kitarović izjavila je da ona nije primila nikakve dokumente, uputivši pritom novinare sajta "Indeks" da pojašnjenje traže u Ministarstvu odbrane.

"U Ministarstvu odbrane ne postoji nikakav 'non-pejper' dokument u kojem se upozorava Republika Hrvatska da se ne odobrava prodaja izraelskih aviona Republici Hrvatskoj. Ministarstvo odbrane arhivira primljene akte, tako i akte i korespodenciju sa zemljama ponudjačima u postupku nabavke višenamenskog borbenog aviona", saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva odbrane.

Plenković je demantovao objavu portala "Obris", rekavši da dokumenta nikada nije video i da ne zna o čemu je reč.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević takođe je odbacio navode o postojanju dokumenata. "Ne mogu da verujem da bi neko poverovao da bi predsednica, premijer i ja nakon takvih saznanja nastavili ceo posao oko 'Baraka' i da bismo bili toliko neodgovorni", rekao je Krstičević, prenosi Indeks.

Portal "Obris" objavio je delove dokumenata za koje predsednica, ministar odbrane i premijer tvrde da ne postoje, a koji je u Zagreb stigao još u januaru 2018. godine, navodi "Indeks".

Reč je o nezvaničnom dokumentu u kom piše: "Vlada SAD želi da Hrvatska ima potpunu sliku o svim elementima programa F-16, kako bi Hrvatska mogla da dođe do informisane odluke".

Kako prenose, taj dokument je u Hrvatsku stigao u vreme kada se u tamošnjoj javnosti govorilo o sprovođenju dodatnih istraživanja odbrambenog "posla veka".

U dokumentu se na dve stranice u pet odvojenih tačaka upozorava na preporučenu satnicu i korake za dobijanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje ponudjenih izraelskih i grčkih polovnih aviona, dodaje se i niz pitanja koje bi Hrvatska trebalo da postavi Izraelu i Grčkoj o strukturi, aviona i stanju motora na avionima, kao i o opremi, rezervnim delovima i obuci.

Dalje se navodi da bi Hrvatska trebalo da razmotri moguće vremenske odrednice nabavke aviona i preporučene korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona i moguće vremenske odrednice čitavog posla nabavke novih američkih aviona F-16V za Hrvatsku.

Ocena portala "Obris" je da je u dokumenta sigurno imalo uvid više ljudi od premijera, predsednice i ministra odbrane, te da je neshvatljivo negiranje postojanja dokumenata i antagoniziranje SAD kao strane koja je zarad vlastite gramzivosti menjala stavove i uništila hrvatsko-izraelski posao veka.

 

Foto naslovna: EPA/Leszek Szymanski
Izvor: Tanjug/b92.net