Japanske kompanije žele da uposlenici spavaju na poslu

Japanske kompanije žele da uposlenici spavaju na poslu

Kompanije u Japanu usvajaju nove mjere s ciljem borbe protiv epidemije nesanice koja košta njihovu ekonomiju oko 138 milijardi dolara godišnje.
Tehnološke firme su se prve počele baviti problemom nervoznih i neproduktivnih zaposlenika, javlja Guardian. Prošle godine je provajder IT usluga pod nazivom Nextbeat uredio dvije sobe za spavanje u svom sjedištu u Tokiju, jednu za muškarce i drugu za žene. Sobe ispunjene mirisima su opremljene uređajima koji blokiraju vanjsku buku te omogućavaju radnicima da se u miru odmore. U sobama je zabranjeno korištenje mobitela, tablet kompjutera i laptopa.

Nextbeat traži od zaposlenika da napuste radna mjesta do 21:00 sati te da izbjegavaju prekovremeni rad, što je sve češći uzrok "karoshija", odnosno smrti zbog prekomjernog rada.

Kompanija za planiranje vjenčanja nagrađuje radnike koji spavaju barem šest sati tokom noći. Oni tako sakupljaju poene koje mogu zamijeniti za hranu u kafeteriji. San se prati pomoću aplikacije, a radnici godišnje zahvaljujući bodovima mogu skupiti do 587 dolara.

Istraživanje je provedeno u 28 zemalja, a ustanovljeno je da Japanci i Japanke koji rade u tim zemljama noću spavaju šest sati i 35 minuta, 45 minuta manje od međunarodnog prosjeka.

 

Foto naslovna: Shutterstock
Izvor: Guardian/klix.ba