Japanski minivan budućnosti: Fotelje, vodonik i kompjuter

Japanski minivan budućnosti: Fotelje, vodonik i kompjuter

Na predstojeći tokijski salon automobila Toyota stiže sa nekoliko konceptnih vozila među kojima je i minivan koji u sebi spaja vrhunski komfor u vožnji i pogonski sistem sa gorivom za koje u japanskom proizvođaču vjeruju da predstavlja budućnost drumskog saobraćaja.

Kako bi jednostavno objasnila o kakvom se vozilu radi, Toyota ga je i bukvalno nazvala “Fine-Comfort Ride Concept”.

Ovaj automobil karakterišu fluidni, futuristički dizajn spoljašnjosti, i superkomforna putnička kabina u kojoj se umjesto klasičnih sjedišta nalaze udobne četiri fotelje koje se mogu pomjerati naprijed-nazad i rotirati oko vertikalne ose, pa tako putnici mogu da sijede i okrenuti jedni prema drugima.

Ako se pitate ko će upravljati vozilom ako se vozač zarotira u svojoj fotelji i okrene leđa putu, odgovor je da je ovaj koncept zamišljen kao samovozeći automobil. Po potrebi kompjuter u potpunosti preuzima komande a putnici, uključujući i vozača, mogu sa se opuste uz prijatno ćaskanje, licem u lice.

Pored toga, fotelje imaju dodatke za odmaranje nogu, koji se izvlače ispod sjedišta, pa putnici mogu i da odspavaju u polu-ležećem položaju. Osim pomenutih fotelja, koncept ima i treći red sjedišta, odnosno “sofu” na kojoj mogu da putuju još tri osobe, ali u nešto manje udobnom okruženju.

Toyota je jedan od prvih proizvođača koji je ponudio kupcima produkcijski automobil sa pogonom na vodonik. Riječ je o modelu Mirai, koji kao gorivo koristi vodonik.

U sistemu gorivnih ćelija, u samom vozilu, vodonik proizvodi električnu energiju koja u stvari pogoni automobil, a nusprodukt ovog procesa je čista vodena para, pa se vozila na vodonik čine kao primamljiva ekološki prihvatljiva alternativa aktuelnim modelima sa motorima na benzin i dizel gorivo.

Toyota smatra da vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama predstavljaju budućnost drumskog saobraćaja, pa je i ovaj koncept opremila tim pogonom.

Kako kažu u japanskom proizvođaču, sa punim rezervoarom minivan može da pređe do 620 kilometara bez zaustavljanja, a dopuna gorivom traje svega tri minuta.


Izvor: CDM