Jazaki u Srbiji pravi delove za Dajmlerove kamione

Jazaki u Srbiji pravi delove za Dajmlerove kamione

Vlada Srbije i kompanija Jazaki potpisale su ugovor prema kome će ta firma investirati 25,1 miliona evra u proizvodnju kablovskih setova za Dajmlerove kamione.

Plan je da u prvoj fazi, zaposle 1.700 radnika.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede ugovor su potpisali državni sekretar u tom ministarstvu Dragan Stevanović i direktor Jazakija Klaus Patrik Notbruk .

Stevanović je istakao da je Vlada Republike Srbije uspela da obezbedi uslove da kompanija Jazaki dođe u Srbiju, investira u nju i obezbedi posao za 1.700 naših građana.

"Ponosan sam što je Srbija prepoznata kao politički i ekonomski stabilna zemlja, u kojoj smo, zahvaljujući uspešnim reformama koje sprovodi, u ovoj godini imali priliv od skoro dve milijarde evra stranih direktnih investicija"“, rekao je državni sekretar.

Kompanija Jazaki je globalna kompanija sa sedištem u Japanu, prvenstveno angažovana u industriji automobilskih komponenti. Najveći deo proizvodnog programa odnosi se na elektronske komponente koje se ugrađuju u automobile i sisteme za prenos električne energije. Trenutno imaju proizvodne pogone u 44 zemalja sveta i 444 proizvodnih i drugih lokacija, sa blizu 280.000 zaposlenih na globalnom nivou.

"Yazaki Europe" upravlja sa 33.000 zaposlenih u 21 zemlji i sa 18 proizvodnih pogona i pet istraživačko-naučnih centara. Kompanija ima više proizvodnih pogona u Bugarskoj i Rumuniji, gde zapošljavaju oko 7.000 radnika po zemlji, a samo u 2014. ta kompanija je ostvarila prihod od 13,8 milijardi dolara.

 

Izvor: B92