Jedan je kralj šljake - Nadal razbio Thiema i osvojio 12. titulu na Roland Garrosu

Jedan je kralj šljake - Nadal razbio Thiema i osvojio 12. titulu na Roland Garrosu

Španski teniser Rafael Nadal (2. ATP) porazio je Austrijanca Dominica Thiema (4. ATP) rezultatom 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1) u setovima u finalu Roland Garrosa čime je stigao do 12. naslova ovog Grand Slama koji se igra u Parizu.

U reprizi prošlogodišnjeg finala, oba tenisera na početku meča igrala su sigurno u trenucima kada su imali servis. Prvi break pravi Thiem u petom gemu, ali Nadal je odmah u šestom uzvratio i poravnao na 3:3. 

Ključni trenutak prvog seta bio je osmi gem kada Nadal kod vodstva od 4:3 pravi drugi break, dolazi u vodstvo od 5:3 i sigurnom igrom na svoj servis stiže u vodstvo od 1:0 u setovima. 

U drugom setu oba tenisera su još više popravila igru na svoj servis, doslovno do 12. gema nije viđena nijedna break prilika, a onda Thiem kod vodstva od 6:5 u gemovima koristi prvu break šansu i poravnava u setovima na 1:1. 

Izgubljeni set naljutio je Rafaela Nadala koji u trećem setu odmah na početku pravi dva breaka i stiže u vodstvo od 4:0, što mu je dalo slobodu da ležernije igra i rezultatom 6:1, bez previše umaranja, stiže do novog vodstva u setovima (2:1).

Već tada je bilo jasno da Nadal ima potpunu kontrolu nad ovim susretom i da samo čudo može spasiti Thiema poraza, a u četvrtom, ispostavit će se i odlučujućem setu, samo je preslikao igru iz trećeg seta i bez većih problema stigao je do pobjede.

Ovo je za Nadala 12. naslov na Roland Garrosu, čime je samo potvrdio da je Kralj šljake i može se slobodno reći najbolji igrač svih vremena kada je u pitanju ova podloga.


Izvor: klix.ba