Kako izgleda život saudijskog princa - Oženio rodicu

Kako izgleda život saudijskog princa - Oženio rodicu

Mediji su poslednjih dana prepuni vesti o krunskom princu Saudijske Arabije, Muhamedu bin Salmanu.

Čovek kojeg su zapadni mediji predstavljali kao progresivnu silu zemlje poznate po svemu osim po progresivnim potezima, nedavno se našao usred skandala nakon što je u saudijskom konzulatu ubijen saudijski novinar Džamal Kašogi, inače, jedan od najglasnijih kritičara "progresivnog" princa.

Malo je ljudi izvan Saudijske Arabije uopšte čulo za njega pre 2015. ali privukao je pažnju zapadnih medija nakon uvođenja reformi koje su, između ostalog, ženama omogućile da voze i posećuju sportska događanja. U isto vreme, odobrio je hapšenje aktivistkinja za prava žena, ali to je nešto na što se obraćalo manje pažnje.

Težak tri milijarde dolara

Međutim, osim povezanosti s brutalnim ubistvom saudijskog novinara medije fascinira i privatnim životom koji ga po mnogo čemu čini jednom od trenutno najzanimljivijih slavnih ličnosti na svetskoj sceni.

Princ Muhamed u braku je sa svojom rođakom, princezom Sarom bint Mashur bin Abdulaziz, a venčali su se 2008. i imaju četvoro dece, dvojicu dečaka i dve devojčice. Brak između rođaka nije retkost u bogataškim, a posebno plemićkim porodicama.

Njegovo bogatstvo takođe je nešto što fascinira javnost. Princ je izuzetno imućan, a težak je više od tri milijarde dolara što je neverovatno čak i prema merilima saudijskog plemstva.

Palate, jahte i skupocena umetnička dela 

Vlasnik je jedne od najskupljih kuća na svetu, a za veliku palatu je 2015. iskeširao 300 miliona dolara. I to je, uzgred rečeno, samo jedno od njegovih ulaganja. U medijima su se pojavile informacije da je kupio jahtu za 500 miliona dolara.

"Što se tiče mojih privatnih troškova - bogat sam, nisam siromašan. Nisam ni Gandi ni Mandela", rekao je ranije ove godine.

Kupovina francuskih dvoraca i raskošan život nije nimalo neobičan za mnogobrojne naslednike kralja Salmana koji uživaju u životu daleko od svog kraljevstva, na francuskoj rivijeri i luksuznim odmaralištima u Španiji.

Sam kralj Salman navodno je težak 17 milijardi dolara i vlasnik je vile na jugoistoku Francuske gde ljuti lokalno stanovništvo zatvaranjem plaža tokom svog godišnjeg odmora.


Izvor: Index.hr