Keno Verseck: Haos u vladi Rumunije, Partija Korumpiranih

Keno Verseck: Haos u vladi Rumunije, Partija Korumpiranih

Premijer Rumunije podneo ostavku: već drugi, koji to radi za samo pola godine. Službeno se radi o slučaju jednog policajca, koji je navodno seksualno zlostavljao decu. Neslužbeno: u Rumuniji, EU-državi, je u toku ogorčena borba za vlast.

"Ludilo, van svake političke logike“, „Stanje kao u zatvorenom odelenju psihijatrije“, „Neodgovorni avanturizam“ – komentari rumunskih vodećih medija o najnovijoj krizi vlade su drastični. U ponedeljak uveče je premijer Mihai Tudose, za mnoge posve iznenada, objavio svoju momentalnu neopozivu ostavku. To je druga premijerska demisija u Rumuniji za poslednjih pola godine – u junu je tadašnji šef vlade Sorin Grindenau smenjen od sopstvenog kluba poslanika. Bilans političke situacije godinu dana posle parlamentarnih izbora: u Rumunije vlada politički haos u produženom trajanju.

Kao već i u junu, i ovog puta su razmirice izmedju vlade i PSD, nekadašnje Čaušeskuove partije a sada sakrivene pod milozvučnim imenom Socijaldemokratska Partija, razlog za pad premijera. Konkretno se radi o slučaju jednog bukureštanskog policajca, koji je navodno seksualno zlostavljao decu. Premijer Tudose se javno posvadjao sa svojim ministrom unutrašnjih dela zbog toga, tema: koje bi personalne konsekvence iz ovog slučaja trebale da uslede.

No, u pozadini svega se dešava ogorčena borba za vlast u okviru samog PSD. Oficijalno socijaldemokratska, u praksi ova partija sledi strogo populistički, nacionalistički kurs. Ona je sakupljalište Čaušeskuovih kadrova iz drugog ešalona tadašnje vlasti te njihove dece, kao i gomile ostalih korumiranih političara i biznismena.

U PSD postoji masa raznoraznih centara moći oko lokalnih glavešina, „barona“, kako ih u rumunskoj javnosti posprdno nazivaju. Njihove veze kontrolišu državnu upravu i privredu skoro cele zemlje, a preko njih se finansira i partija. Puno tih lokalnih „barona“ su već osudjeni zbog korupcije, a protiv skoro svih ostalih državno tužilaštvo vodi istrage.

I predsednik ove partije Liviu Dragnea, koji potiče iz južnorumunskog Teleormana, je jedan takav lokalni „baron“ - već osudjen zbog manipulacije na izborima. Sem toga, protv njega se vode istrage zbog malverzacija u državnim subvencijama. Posle pobede na parlamentarnim izborima u decembru 2016 je on postavio Sorina Grindeanusa za premijera – jer sam po zakonu, kao već osudjivani, nije mogao biti premijer. Dragnea je bio siguran da svog premijera ima posve u šaci.

Ali, onda je sve za njega krenulo naopako: dekret o poništavanju krivičnih dela korupcije, koji je Dragnea lično izdiktirao premijeru Grindeanu, je posle masovnih demonstracija na stotine hiljada besnih Rumuna morao biti povučen u februaru prošle godine. Potom se premijer javno distancirao od svog partijskog šefa: i bio smenjen.

Potom je Dragnea bivšeg ministra privrede Mihai Tudosea postavio za novog premijera. Ovaj pravnik je do tada bio skoro pa posve nepoznat. Jedno po čemu su ga Rumuni zapazili bila je činjenica da je plagirao svoj doktorat. Što je sudski i dokazano, pa mu je titula doktora oduzeta. Partijski šef je opet posegno za otpisivanjem korupcionih presuda i dala vezanih za korupciju iz rumunskih krivičnih zakona: ovog puta je akciju zapakovao u opsežnu reformu pravosudnog sistema i krivičnog zakonika. U decembru je ova „reforma“ prošla u parlamentu glasovima PSD, iako je predsednik Rumunije Klaus Johannis bio izričito protiv nje. Kao i većina sudija i državnih tužioca. O „reformi“ sada odlučuje Ustavni sud Rumunije.

Zbog nje se i Tudose već duže vremena distancirao od Dragnea i najavio da neće podržati njegov zakonski projekat. Istovremeno je pokušao da se pokaže kao novi jaki čovek Rumunije a u PSD-u profilira kao vodja anti-dragneista. Jer, puno lokalnih „barona“ je nezadovoljno šefom partije i njegovom egositičkom politikom, posebno kadriranjem u državnom i vladinom aparatu.

Brizantna pretnja protiv madjarske manjine

Tudose se u odnosu prema Dragneu, inače ne baš previše popularnom u javnosti, uspešno bio distancirao korištenjem drastičnih populističkih i nacionalističkih parola: na račun onog policajca je izjavio da je i smrtna kazna suviša blaga za njega. A na adresu madjarske nacionalne manjine je prošle nedelje uputio čak i pretnje ubistvima: „Usudite li se da mi bilo gde okačite vašu zastavu, okačiću ja vas pored nje“.

Što sad Dragnea više nije moga da prihvati – za njega je politička ruka madjarske manjine u parlamentu, madjarski savez UDMR, veoma bitan partner za glasanja. I „reforma“ pravosudja, sa razvodnjavanjem krivičnog zakona na polju borbe protiv korupcije, je prošla samo zahvaljujući glasovima UDMR. Jer: većina političara ovog satelita je takodje pod istragama zbog korupcije.

Rumunija kao država je najveća žrtva

Šta će se dalje dešavati u Rumuniji, posve je otvoreno. Puno toga govori da stvarna borba za vlast medju socijaldemokratama tek sledi. Predsednik Rumunije Klaus Johannis preti da neće dati mandat novom premijeru iz redova PSD, a oni njemu prete da će ga impičmentovati. Politički haos u zemlji bi tada bio potpun.

Finalno, svejedno kako će se situacija odvijati – za puno komentatora je jasno ko je najveći gubitnik: Rumunija, kao država. Vodeći koluminsta Rumunije, Dan Tapalaga, je na portalu hotnews.ro već presudio: „Mi svi plaćamo račun opsesiji PSD da legalizuje korupciju u našoj zemlji. Prošlu godinu stoga možemo mirno otpisati kao kompletno propalu. Opet.“

 

Autor: Keno Verseck (Ferzek)/Prevod: Mirko Vuletić

Izvor: Špigl