Kitarović:U mnogim pitanjima bez saglasnosti

Kitarović:U mnogim pitanjima bez saglasnosti

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je da u razgovoru sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem nisu postigli saglasnost o mnogim otrvorenim pitanjima, da su se negdje približili, navodeći da je uvjerena da će neke druge probleme u budućnosti riješiti. 

Predsjednica Hrvatske je istakla da su odnosi Hrvatske i Srbije bremeniti zbog prošlosti, koji sprječavaju da budu nazvani prijateljskim, ali je istakla da je dobro da se nastave razgovori. 

"Naša obaveza kao predsjednika koji smo izabrani voljom birača je da se sastajemo, razgovaramo, da nalazimo dodirne tačke, kako ono što nas razdvaja, tako i o putu u budućnost koji će osigurati blagostanje u obje države", poručila je Grabar Kitarović.

On je kazala da se sa Vučićem dogovorila da preporuče vladama dvije zemlje da nastave pregovore o granici u naredne dvije godine, prenosi Tanjug.

"Ukoliko ne bude rješenja, dogovorićemo se da idemo na međunarodnu arbitražu", rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatska, prema njenim riječima, podržava članstvo Srbije u EU i spremna je da pruži svaku pomoć. 

„Razgovarali smo i o konkretnim projektim, kako iskoristiti zajedničke fondove EU da bi unaprijedili standard života građana. Jedan od projekata koji predlažemo je da se ubrza željeznička pruga, to jest obnova pruge od Zagreba, preko Viknovaca, Tovarnika i Šida do Beograda", kazala je ona.

Vučić je rekao da će Srbija i Hrvatska ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima i jedne i druge zemlje. 

On je naveo da su u razgovoru ponuđene informacije koje će nekim porodicama značiti dosta u otkrivanju gdje su njihovi nestali članovi.

"Sledeće nedjelje ću primiti predstavnike nestalih iz Hrvatske, a mogu da kažem da smo neka mala rjesenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gdje je tih nekoliko lica stradalo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, razgovarano je o pripadnicima manjina i šta mogu da urade za hrvatsku manjinu u Srbiju, a šta Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. 

To je, podvukao je, za srpsku stranu od ključnog značaja u odnosima.

"Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima da mogu i smiju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje ime i prezime i da će poslije sastanka poboljšanje prava srpskog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno", poručio je Vučić.

On se zahvalio Hrvatskoj i Grabar Kitarović na podršci Srbiji na putu ka EU, ali i podvukao da, što se tiče budućnosti, nemaju suprostavljene interese ni u jednom polju. 

Vučić je rekao da je Srbija zainteresovana za prugu Beograd - Zagreb, jer smatra da je važna i za povezivanje dvije zemlje ali i sa zapadnom Evropom.

Predsjednik Srbije je rekao da je sa premijerkom Anom Brnabić dogovorio da u narednih 100 dana ne bude nijedne riječi uperene protiv Hrvatske od državnih zvaničnika Srbije, da ne upućuju nikakve uvrede i da se pokuša da se promijeni atmosfera. 

Kako je rekao, neće se odgovarati ni na eventualne uvrede.

"Uradićemo sve što je u našoj moći da imamo najbolje moguće odnose sa Hrvatskom. To i jeste posao političara, ali to do sada nije bio slučaj i to sa obje strane, posebno sa Hrvatske, kazao je Vučić.


Izvor: Tanjug