Ko će biti novi direktor SIPA-e

Ko će biti novi direktor SIPA-e

Nezavisni odbor Parlamenta BiH trebalo bi danas da donese odluku o raspisivanju javnog konkursa za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Perici Staniću, koji se nalazi na toj poziciji, mandat ističe u novembru.

Stanića je na mjesto direktora imenovao Savjet ministara BiH 5. novembra 2015. godine, a na prijedlog ministra bezbjednosti Dragana Mektića, kojem je Nezavisni odbor dostavio listu na kojoj je bilo pet kandidata, od ukupno sedam, koliko ih se prijavilo na konkurs.

Stanić je, prema rang-listi na osnovu osvojenih bodova od strane odbora, bio na trećem mjestu. Ispred njega, kao najuspješniji, bili su Tomislav Mirosavić i Davor Vidović, a na listi su bili i Slobodan Nikić i Relja Kovač. Na javni poziv za direktora koji je tada bio raspisan prijavili su se i Zoran Glušac i Dragan Mumović.

Ove godine isteći će mandati brojnim rukovodećim funkcionerima, a u istom mjesecu, kao i Staniću, mandat ističe i direktoru, zamjeniku direktora i glavnom inspektoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, Trifku Buhi i Damiru Bevandi.

O novim kadrovskim rješenjima je, prema nekim izjavama, rano govoriti, jer još nije konstituisan novi saziv Savjeta ministara BiH. Na čelu tri najvažnije bezbjednosne agencije na nivou BiH – OBA, SIPA i Granične policije su predstavnici istih konstitutivnih naroda, pa tako OBA od formiranja rukovodi Bošnjak, na čelu SIPA je Srbin, a na čelu Granične policije Hrvat.


Izvor: Glas Srpske