Ko su optuženi za vezu s ubistvom Olivera Ivanovića

Ko su optuženi za vezu s ubistvom Olivera Ivanovića

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv šest osoba koje se terete za umiješanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP 16. januara 2018. godine, Olivera Ivanovića.

To su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, pripadnici KPS Dragiša Marković i Žarko Jovanović, Rade Basara tadašnji načelnik za krvne delikte, i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Branilac Dragiše Markovića, advokat Dejan Vasić, kaže za Tanjug da još nije dobio optužnicu, kao i da će se o njenom potvrđivanju raspravljati na posebnoj sjedinici suda, kada bude zakazana.

Iako se govorilo da su pod istragom kosovskog tužilaštva u ovoj istrazi i Milan Radoičić, čije je hapšenje bilo pokušano krajem novembra 2018. godine, kao i Zvonko Veselinović i Milan Mihailović, oni se na ovoj optužnici nisu našli.

Prema saopštenju kosovskog tužilaštva trojica okrivljenih su u bjekstvu i za njima su izdate međunarode potjernice.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, oko devet sati, ispred ulaza u sjedište svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Optužnicom se okrivljeni terete zbog krivičnih djela učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva, neovlašteno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima, u saizvršilaštvu.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da djeluje od 2011. godine.

– Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprinijeti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u sjevernom dijelu Mitrovice – piše u saopštenju.

Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, u kom slučaju su aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovića, navodi se u tužilačkom saopštenju.

Prema tužilaštvu, optuženi N. S. na dan kada je ubijen Oliver Ivanović, svojim djelovanjem je omogućio izvršenje ubistva.

Izvor: Tanjug

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks