Kome smeta provjera diploma u Republici Srpskoj

Kome smeta provjera diploma u Republici Srpskoj

Kada bi se ovim ozbiljno pozabavili, malo ko bi tu ostao pošteđen.

U Republici Srpskoj propao je pokušaj provjere diploma na republičkom nivou. A pitanje provjere diploma danas je opet došlo u žižu javnosti, kada je izašla informacija da će Hrvatska stopirati zapošljavanje osoba koje imaju diplome iz RS.

Međutim, Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske saopštilo je kasnije da je ministar Rajčević razgovarao sa ministricom Divjak i rekao da nema opasnosti za diplome iz Republike Srpske.

“Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti u kojima je ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak navela da Republike Srpska odbija provjeru diploma na zahtjev Republike Hrvatske, Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske u interesu objektivnog i tačnog informisanja javnosti upozorava da ti navodi nisu tačni”, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Dodaju da je nakon ovih informacija ministar Srđan Rajčević stupio u kontakt sa ministricom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženkom Divjak, i dobio uvjeravanja da ne prijeti nikakva opasnost po nosioce naših diploma.

„Bio sam iznenađen kada sam saznao za izjavu ministrice Divjak i istog trenutka sam izvršio provjere u nadležnoj službi u Ministarstvu iz koje su me uvjerili da je dosadašnji proces provjere, odnosno odgovora na zahtjeve iz Republike Hrvatske, proticao bez ikakvih problema. Ministrica Divjak i ja smo razgovarali jutros i dogovorili smo se da u cilju izbjegavanja bilo kakvih tehničkih problema u vezi procesa provjera, ubuduće svi kontakti između ministarstava budu direktni“, izjavio je ministar Rajčević.

Takođe je dodao da ga je ministrica Divjak obavijestila o njihovim aktivnostima i pojedinim nepravilnostima koje su utvrđene, ali koje se nisu isključivo odnosile na Republiku Srpsku, nego da se radilo i o diplomama iz drugih država u regionu.

„Spomenula je jedan slučaj iz Republike Srpske, ali se isti odnosi na provjeru svjedočanstva srednje škole. Ja sam preuzeo obavezu da o istom obavijestim nadležno ministarstvo“, naveo je ministar Rajčević.

Ministar Rajčević je takođe zamolio ministricu Divjak da Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske  dostavi spisak imena i prezimena za koje želi da se obavi provjera, a da će nadležne institucije iz Republike Srpske odmah preduzeti potrebne radnje kako bi organima Republike Hrvatske bilo odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Ministri su se usaglasili da zajedno sa ostalim nadležnim organima država iz regiona ostaju na istom zadatku borbe protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju i izrazili nadu da će međusobna saradnja biti uspješno nastavljena.

Podsjetimo da je jutros u javnosti izašla informacija da će svako zapošljavanje u hrvatskom školstvu osoba sa diplomama koje potiču iz Republike Srpske biti zaustavljeno, jer "Republika Srpska odbija da provjerava diplome na zahtjev Hrvatske". Ovu informaciju potvrdila je hrvatska ministrica nauke i obrazovanje Blaženka Divljak.

Bez obzira na rješavanje ovog konkretnog problema, ostaje ostvoreno pitanje provjere svih diploma u RS i zašto ova inicijativa nije usvojena.

TRIVIĆ: PRIJEDLOG O PROVJERI DIPLOMA U STARTU ODBAČEN

Jelena Trivić, narodna poslanica PDP-a koja je i pokrenula inicijativu za provjeru diploma u Republici Srpkoj, rekla je da mi imamo sporazum sa zemljama bivše Jugoslavije da se diplome stečene prije početka ratnih dešavanja priznaju međusobno.

“Sporne su diplome koje su izdavane u posljednjih 10 do 15 godina. Vlast u RS ne želi da se ovo pitanje počne rješavati”, rekla je za BUKU Jelena Trvić.

Ona dodaje da ne postoji volja da se sveobuhvatno napravi jedan zaokret provjere diploma.

“Pokušala sam u tom pravcu da idem, ali taj prijedlog je odbačen u Skupštini zbog raznih izgovora, što nije dobro. Često čujete zvaničnike Republike Srpske koji su u vlasti posljednjih 15 godina kako govore da imamo loše obrazovanje. A ko je odgovoran za to osim vlasti. Sa druge strane, ne čine ništa po tom pitanju, da se skine ljaga sa onih ljudi koji imaju uredne diplome iz srednjih škola i fakulteta”, kaže Trivić Jelena.

Vlasti u RS bi trebalo da uvide, dodaje ona, da je ovo pitanje koje će svakako morati doći na dnevni red. Trivić kaže da zanemarivanje ovog problema od strane vlasti u RS može značiti da i u horizontalnim i vertikalnim strukturama vlasti ima osoba sa sumnjivim diplomama.

“Kada bi se ovaj problem počeo rješavati, to bi počelo da odmotava te odnose, tu mrežu bolesnih imenovanja i postavljenja. Kada bi se ovim ozbiljno pozabavili, malo ko bi tu ostao pošteđen. U raspravi, kada sam predlagala ovaj zakon u Narodnoj skupštini, kada je odbijen u samom nacrtu, rekla sam da se ovo pitanje lako može riješiti”, ističe Jelena Trivić.

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks