Krvavi Uskrs u Šri Lanki - Najmanje 190 poginulih, preko 500 povrijeđenih

Krvavi Uskrs u Šri Lanki - Najmanje 190 poginulih, preko 500 povrijeđenih

Najmanje 190 osoba je poginulo, a više od 500 je povrijeđeno u terorističkim napadima na više crkava i hotela u Šri Lanki.

Agencije prenose da su, nakon prvobitnih šest, prijavljene još dvije eksplozije nedaleko od glavnog grada Kolomba.

Vlada Šri Lanke proglasila je policijski sat koji će trajati od 18 sati po lokalnom vremenu do 6 sati ujutro, i poručila je građanima i turistima da odmah svi krenu prema svojim kućama i odredištima te da ne izlaze na ulicu.

Takođe, kako javljaju lokalni mediji, ugašen je pristup društvenim mrežama i SMS servisima.

Eksplozije su se dogodile jutros u 8.45 tokom uskršnje mise u crkvama Svetog Antonija u Kolombu, Svetog Sebastijana u Negombu i crkvi Zion u Batikloau javlja Rojters.

Samo u crkvi Svetog Sebastijana poginulo je više od 50 ljudi. Meta eksplozija bili su i hoteli u Kolombu – Šangra La, Grand i Kingsburi, a prema prvim podacima, eksplozije su koordinisane, jer su se dogodile oko 8.45 časova, po lokalnom vremenu.

Agencija AFP prenosi da je među stradalima i 35 stranaca.

Ministar obrane Šri Lanke Ruvan Vijevardan izjavio je da su identifikovali krivce.

"Vjerujemo da će krivci koji su uključeni u teroristički čin biti uhapšeni u najkraćem mogućem roku. Identifikovani su", rekao je dodavši da policija i vojska istražuju napad.

Rekao je da će preduzeti sve mjere protiv svih ekstremističkih grupa koje djeluju u zemlji.

Premijer Ranil Vikremesinge ranije je osudio napade i pozvao građane na jedinstvo. "Oštro osuđujem kukavičke napade na naše ljude danas.

"Pozivam sve građane Šri Lanke tokom ovog tragičnog vremena da ostanu ujedinjeni i snažni", napisao je Vikremesinge na Twitter-u.

On je zakazao hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Svjetski lideri – Vladimir Putin, Tereza Mej, Frank Valter Štajnmajer, Sebastijan Kurc i Žan Klod Junker osudili su napade u Šri Lanki i zatražili hitno pronalaženje i kažnjavanje odgovornih lica.

Papa Franjo je napade opisao kao "okrutno nasilje" i kazao da je u ovim trenucima uz hrišćane koji su na Uskrs pogođeni tugom i bolom.

 

Izvor: Agencije