Lotus će praviti SUV

Lotus će praviti SUV

Već mjesecima se spekuliše da kompanija Lotus planira da uđe na tržište SUV segmenta, a te spekulacije su sve bliže ostvarenju.

Jesenas su “procurile” nezvanične skice potencijalnog Lotus SUV, a sada je direktor kompanije Žan-Mark Gales to i zvanično potvrdio.

“Nismo čvrsto vezani za sportske automobile, čije je tržište jedva stabilno u cijelom svijetu. Ono što, s druge strane, raste u dvocifrenom broju procenata je SUV tržište, posebno premium SUV segment”, rekao je Gales.

Gales smatra da SUV platforma ne mora biti od potpunog aluminijuma, poput Lotusovih sportskih automobila.

“Zašto bi? Narednih godina ćemo se držati te tehnologije jer smo je usavršili, ali otvoreni smo i za upotrebu čelika i kompozitnih materijala poput karbon-fibera”, dodao je bivši direktor PSA grupe.

Prema nezvaničnim informacijama Lotus bi mogao da iskoristi postojeću SUV platformu svog većinskog vlasnika kompanije Geely, a najozbiljniji kandidat je Volvova CMA arhitektura koja se nalazi u osnovi CX40.

Međutim, ona bi bila značajno izmijenjana jer britanski proizvođać sportskih automobila želi da pravi znatno lakša vozila. Gales je već najavio da će Lotusov model biti širi, niži i mnogo lakši od konkurencije.

Nova generacija Lotusovih automobila stiže 2020. godine, ali nema najava da li će krosover biti spreman da debituje na tržištu do kraja ove decenije.

Lotus nije tek od skora počeo da razmišlja o SUV modelu. Još sada već daleke 2006. kompanija iz Hitela je predstavila koncept krosovera APX.


Izvor: B92