-Mali Šengen- proširiti na što veći broj balkanskih država!

-Mali Šengen- proširiti na što veći broj balkanskih država!

Prilikom nedavne posjete Banjaluci bivši član Predsjedništva SFRJ i predsjednik Hrvatske je dao intervju za Insajder.in u kojem je govorio o "Malom Šengenu", izborima u Hrvatskoj, stanju u Hrvatskoj...

INSAJDER: Ono što je za region najbitnije u ovom trenutku je "mali Šengen". Kako vi gledate na tu inicijativu?

MESIĆ: Mislim da je to dobra ideja i biće još bolja kad se proširi na veći broj država. To će dovesti do bolje saradnje ekonomskih subjekata, ali i bolju saradnju između država u svakom smislu. Sve što omogućava bolju saradnju to je dobro za sve zemlje u regionu.

INSAJDER: Neki kažu da je to američki plan iz 1995 godine?

MESIĆ: Teško je utvrditi ko je imao prvu inicijativu. Ali u svakom slučaju saradnja je bolja od sukobljavanja. Inicijativa otvara program za široku saradnju.

INSAJDER: Kako se sada u Hrvatskoj živi? Kako bi izgledalo da je Hrvatska u 2019. godini u SFRJ?

MESIĆ: Sad možemo samo nagađati kako bi bilo. Najbolje bi bilo da smo uspjeli doći do novog političkog dogovora. Ako su svi imali prigovore na model federacije koji se bez Tita nije mogao održati. Jugoslavija se zasnivala na tri integrativna faktora, Tito, partija i armija. Tito je otišao, partija se raspala, a armija je tražila sponzora. Bio je potreban novi politički dogovor. Ako smo nezadovoljni sa federacijom bilo bi razumljivo da u tom novom dogovoru tražimo izlaz kroz konfederaciju, da sve republike u jednom trenutku proglase samostalnost, ali i da potpišu konfederalni sporazum. Da se podijeli šta se radi na nivou konfederacije, a šta na nivou država. Sve je bilo bolje od rata.

INSAJDER: U Hrvatskoj su danas izbori. Kakve su Vaše procjene? Hoće li biti drugi krug i ko će biti u njemu?

MESIĆ: Svakako će biti drugog kruga. 12 je kandidata. Nedavno su imali i sučeljavanje na TV-u, ali to nije bilo Bog zna šta. Ja ću se izjasniti u drugom krugu i reći za koga ja mislim da će najbolje obavljati tu dužnost. Predsjednik nema puno ovlaštenja, ali ima dovoljno da bude korektivni faktor vlasti i to je važno jer je on jedini biran direktno od strane građana i zato ta funkcija ima težinu. Najmanje su četiri pretendenta za drugi krug. Moguće je očekivati i iznenađenje.

Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks