Marku Čoliću četiri godine robije za pokušaj ubistva novinara BNTV Vlade Kovačevića

Marku Čoliću četiri godine robije za pokušaj ubistva novinara BNTV Vlade Kovačevića

Marko Čolić (32) iz Banjaluke osuđen je na četiri godine robije za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića (37), novinara RTV BN i portala gerila.info.

Kako javlja novinar "Nezavisnih", presudu je danas izreklo Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci, na čelu sa sudijom Branimirom Jukićem.  Vrijeme koje je Čolić proveo u pritvoru, a u kojem je od početka septembra 2018, uračunato mu je u kaznu.

Čolić je proglašen krivim da je, zajedno sa Nedeljkom Dukićem (28) iz Kneževa, a koji je još u bjekstvu, Kovačevića brutalno, metalnim palicama, pretukao 26. avgusta 2018. godine, u banjalučkom naselju Obilićevo.

Podsjetimo, Tatjana Ninković, okružni javni tužilac, iznoseći završne riječi, predložila je Sudskom vijeću da Čolića oglasi krivim za pokušaj ubistva, dok se odbrana optuženog izjasnila da smatra da njegova krivica nije dokazana.

"Nesporno smo dokazali da je Čolić počinio krivično djelo pokušaj ubistva na štetu Kovačevića. Kovačević je u dva navrata prepoznao Čolića kao lice koje mu je prišlo sa prednje strane i palicom ga udarilo po glavi", rekla je Ninkovićeva tokom iznošenja završnih riječi.

Ona je tada podsjetila da je banjalučki kajakaš Darko Savić, tokom svjedočenja, potvrdio da je dovezao Čolića do stadiona FK "Naprijed", blizu kojeg je novinar veče ranije napadnut. Taj dolazak, istakla je Ninkovićeva, vidi se i na snimku video-nadzora.

"Da je Čolić to uradio, potvrđeno je i DNK-vještačenjem. Na metalnoj palici, kojom je Kovačević pretučen, nalazi se Čolićev DNK", rekla je prije par dana Ninkovićeva.

S druge strane, Gordan Jovišević, advokat Čolića, rekao je tokom iznošenja završnih riječi da nije dokazano da je Čolić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Tročlanom Sudskom vijeću obratio se prije nekoliko dana, tokom iznošenja završnih riječi, i sam Čolić, koji je rekao da nema nikakve veze sa ovim slučajem, te da smatra da je dokazao svoju nevinost.

"Više puta sam se kao sportista odazvao na humanitarne akcije koje se odnose na borbu protiv nasilja. Radio sam kao vozač sanitetskog vozila, te kao redar u klubu. Dva posla sam radio jer imam troje djece", rekao je prije par dana Čolić, koji je danas oglašen krivim da je pretukao oca dvoje maloljetne djece, s tim što je drugog sinčića dobio pet dana prije nego što je brutalno premlaćen.

Kovačević : “Suđenje mi je nanijelo više stresa nego kobna noć”


Novinar BN Televizije Vladimir Kovačević rekao je da neće komentarisati visinu presude, ali je istakao da je mu je drago što je konačno završeno.

Nakon što je Marko Čolić osuđen zbog pokušaja ubistva Kovačevića na četiri godine zatvora, novinar BN Televizije rekao je da mu je drago da je sve konačno završeno.

– Ovaj sudski postupak mi je nanio više stresa i teže mi je pao nega ta kobna noć kad su me napali. Bitno je da je pravda koliko toliko zadovoljena. I dalje nemamo imena nalogodavaca, jer osuđeni Čolić nije imao razlog za pokušaj ubistva. Očigledno je da se iza naredbe krije neko drugo, a nadam se da će to pokazati neka druga istraga – istakao je Kovačević.

Dodao da je bitno da će svaki naredni napadač na novinare razmisliti da li će to uraditi, kada neko bude tražio od njega.

Izvor: Nezavisne novine / Srpskainfo