Medijsko ubistvo Davida Dragičevića

Medijsko ubistvo Davida Dragičevića

U koliko na Google, najveći svjetski pretraživač ukucate ime David Dragičević, u rasponu od 18.marta 2018. (dan kada je nestao ovaj mladić), pa do 10.septembra 2019. dobićete nevjerovatnih 930.000 rezultata.

Medijski fenomen koji već pune tri godine u potpunosti dominira u javnom diskursu u cijelom svijetu dio je i čuvenog Collinsovog riječnika. Izraz Fake news je puni zamah dobio dolaskom na vlast američkog predsjednika Donalda Trumpa i postao dio opšteprihvaćenog trenda.

Fake news nije nikakva novina- lažne informacije su oduvijek bile u političkom i vojnom životu.

„Nikad ne pokušavaj da pobijediš silom tamo gdje možeš pobijediti obmanom“, jedan je od najpoznatijih citata i čuvenog kineskog pisca i mislioca Sun Tzu-a. Ne, ovaj filozof nije naš savremenik, njegov vojni traktat „Umijeće ratovanja“ je star više od 2.500 godina, ali se čini da su obmane o kojima je on pisao danas vidljivije nego ikada.

Riječ je o svojevremenoj simbiozi modernih tehnoloških proizvoda koji su usmjereni na komunikacijske procese (masovni mediji, online platforme, društvene mreže) i s druge strane, emotivnih uticaja koje te poruke ostavljaju na publiku.

„Lažne vijesti se šire brže nego istinite“- Ovo je osnovni zaključak istraživanja koji su u naučnom časopisu „Science“ objavili naučnici s čuvenog američkog univerziteta MIT.

Tokom 11 godina istraživanja (2006.-2017.) o istinitim i lažnim vijestima, analizirali su čak 126.000 objava na mreži Twitter. Osim bržeg širenja (čak 6 puta brže u odnosu na istinite informacije), lažne vijesti su dostizale i do većeg broja čitalaca, a senzacionalistički pristup doprinio je i osnaživanju emocija kod publike.

Istraživanje je tako pokazalo i da lažne priče izazivaju strah, gnušanje i iznenađenje. S druge strane, istinite priče izazivaju tugu, radost, očekivanje i povjerenje.

Samo mjesec dana nakon što je izašlo ovo istraživanje, u Banjaluci je ubijen mladić po imenu David Dragičević. Smrt sama po sebi izaziva tugu, smrt mlade osobe postaje tragedija, ali konkretni slučaj postao je jedna od najvećih svjetskih vijesti.

Ukoliko na Google, najveći svjetski pretraživač ukucate ime David Dragičević, u rasponu od 18.marta 2018. (dan kada je nestao ovaj mladić), pa do 10.septembra 2019. dobićete nevjerovatnih 930.000 rezultata.

Ne postoji nijedan dan između ta dva datuma, a da nije bila bar jedna medijska objava o ovom mladiću. Gotovo da nema medija u BiH, ali i u regionu koji nije objavio bar nekoliko tekstova o ovom slučaju.

Piše: Đorđe Vujatović/za media.ba

Izvor: https://impulsportal.net/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks