Meklaren i Sena neraskidiva veza (Video)

Meklaren i Sena neraskidiva veza (Video)

Ajrton Sena je po mnogima najbolji vozač u istoriji Formule 1, i neko ko je neraskidivo vezan za tim Meklaren. Brazilac je proveo šest od svojih 11 sezona u F1 u britanskoj ekipi, a tokom tog perioda pobijedio je na 35 trka i osvojio tri titule.

Legendu o brazilskom vozaču Meklaren je sada pretočio i u automobil, novi supersportski auto nazvan Sena predstavljen je javnosti na upravo završenom sajmu u Ženevi.

Meklaren Sena je tek drugi član Ultimate serije britanskog proizvođača, nakon modela P1 čija je proizvodnja ugašena 2015.

“Meklaren Sena je automobil kao ni jedan drugi: personifilacija Meklarenovih sportskih gena, legalan za upotrebu u javnom saobraćaju, ali od starta dizajniran i razvijen da blista na trkačkoj stazi”, kazao je direktor Meklarenove automobilske divizije Majk Fluit.

"Kod svakog elementa na njemu fokus je bez kompromisa bio na performansama, sve u cilju da se stvori najčistija moguća veza između vozača i mašine i isporuči ultimativno vozačko iskustvo na stazi na način na koji to samo Meklaren može".

Cilj inženjera i dizajnera bio je da na stazi Sena ostvari “ludački” dobra vremena, a istovremeno da bude koliko-toliko pogodan za vožnju na javnom drumu. To znači da je funkcija imala prioritet u odnosu na formu i kada se radi o estetici.

Senu pokreće Meklarenov 4,0-litarski tvinturbo benzinski V8 motor od 800 KS. Britanski proizvođač je u Ženevi objavio podatak da ova mašina od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 2,8 sekundi i stiže do maksimalne brzine od skoro 340 km/h. Pritom, Senin najjači adut neće biti brzina na pravcu, već sposobnost da uz pomoć mehaničkog i aerodinamičkog gripa tu brzinu iskoristi za vrhunska vremena po krugu.

Novi hiperautomobil izrađen je na Meklarenovoj novoj Monocage III strukturi od ugljeničnih vlakana. Sa samo 1.198 kg, Sena je najlakši meklaren još od revolucionarnog modela F1 iz 90-ih godina.

Unutrašnjost je minimalistička i pomalo spartanska, sa obiljem elemenata od ugljeničnih vlakana, pojednostavljenom digitalnom instrument tablom i neizbježnim centralno postavljenim ekranom multimedijalnog sistema. Dugme za startovanje motora, uz još nekoliko komandi, nalazi se na panelu smještenom iznad retrovizora. Sjedišta su izrađena od ugljeničnih vlakana, a svako će biti jedinstveno jer će se praviti prema mjerama vlasnika.

Biće proizvedeno samo 500 primjeraka, od kojih su svi već prodati po cijeni od oko milion eura, a prvi primjerak je na aukciji našao kupca za dva miliona eura.

VIDEO:


Izvor: Auto magazini