Mektić:115 džihadista iz BiH u Siriji i Iraku

Mektić:115 džihadista iz BiH u Siriji i Iraku

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da se na sirijskom i iračkom ratištu trenutno nalazi 115 lica iz BiH. 

Mektić je dodao da ih je do sada na tom ratištu poginulo 65, a u BiH se vratilo 46 lica čije je procesuiranje u toku. 

"Raspisano je 36 potjernica za licima koja nisu dostupna pravosudnim organima BiH", rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon prvog panela sjednice Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost o borbi protiv terorizma, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. 

On je istakao da se o terorizmu, kao globalnoj prijetnji, mora govoriti transparentno u BiH, te ocijenio lošim da određeni, kako je rekao, kvazieksperti govore o problemu terorizma u BiH i iznose netačne podatke. 

Mektić je naveo da je veoma važna prevencija i deradikalizacija, te ukazao na problem takozvanog "ubrzanog radikalizma" koji podrazumijeva da određena lica za veoma kratko vrijeme, za svega par mjeseci, postaju radikalna, pa čak i počine teroristički akt. 

"Izazov za bezbjednosne službe i društvo u cjelini je kako u tom relativno kratkom vremenu prepoznati ubrzanu radikalizaciju i djelovati", rekao je Mektić. 

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara zadovoljan je postignutim rezultatima kada je riječ o borbi protiv terorizma i licima koja odlaze na strana ratišta. 

On je istakao da je važna saradnja tužilaštva i policijskih agencija u BiH i Srbije. 

Upitan da li u ime SDA lobira da novi predsjednik Suda BiH bude iz reda Bošnjaka, Čampara je rekao da on nikoga ne bira, niti je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, te da ne namjerava da se prijavi na poziciju glavnog tužioca BiH. 

Vršilac dužnosti direktora Policije Srbije Vladimir Rebić istakao je da je važna razmjena informacija između bezbjednosnih agencija BiH i Srbije kada je riječ o borbi protiv terorizma, etnički motivisanog ekstremizma, ali i organizovanog kriminala i korupcije. 

"Razmena informacija se uglavnom odvija na nivou Interpola, ali i direktnoj komunikaciji službi za borbu protiv organizovanog kriminala i borbu protiv terorizma ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije", rekao je Rebić i ocijenio da je ta saradnja veoma dobra. 

On je naveo da je u prethodne tri godine razmijenjeno više od 8.500 informacija koje su se, uglavnom, odnosile na imovinske delikte, ali i na druga krivična djela u vezi sa trgovinom oružja, narkotika i automobila. 

"Uspjeli smo da u Srbiji uhapsimo 42 lica po potjernicama iz BiH, dok je u BiH uhapšeno 27 lica. U postupcima ekstradicije Srbija je izručila BiH 52 lica, dok je u obrnutom smijeru bilo 23 lica", zaključio je Rebić.

 

Izvor: Agencije