Michael Mandlik - Rat kriminalnih bandi u Crnoj Gori

Michael Mandlik - Rat kriminalnih bandi u Crnoj Gori

Crnogorska obala je magnet za turiste i stvarno veoma idilično leži na južnom Jadranu, na granici ka Hrvatskoj. Ali iza kulisa lučkog grada Kotora besni brutalni rat bandi. I u glavnom gradu Podgorici pucnjave po ulicama u sred bela dana ugrožavaju živote stanovnika. Ove nedelje je pucano i na jednu poznatu istraživačku novinarku. Pri svemu tome Crna Gora slovi za jednu vrstu primernog učenika medju kandidatima za učljanjenje u EU. Šta se onda skriva iz eskalacije nasilja ?

Krajem maja 2018 ekipe za spasavanje hitne pomoći i vatrogasaca pokušavaju da spasu napadnutog. Ali pomoći više nema. Bomba, koja je bila postvaljena ispod automobila, u garaži u centru grada, je bila razorna i ubila vozača. To je bio već šesti atenat od početak godine u Crnoj Gori, državi, u kojoj se rivalske mafijaške bande ubijaju bez milosti medju sobom, a čije stanovništvo je do srži prestravljeno.

Upravo stoga se tom stanovništvu prikazuju snimci svakodnevnih akcija specijalaca, koje upadaju u kuće i stanove, hapse sumnjive i plene oružje, drogu i keš-novac. A da država tako demonstrativno pokazuje svoje mišiće može da znači i da preti eskalacija situacije. Održavanje reda i mira je u medjuvremenu postalo sudbinsko pitanje za zemlju, koja želi da udje u EU. Za 2025 planirano učlanjenje će biti masivno ugroženo ako vlada do tada ne stavi pod kontrolu organizovani kriminal.

U Crnoj Gori policija pokušava da suzbije dva velika klana, koje sumniče da održavaju ozbiljne kontakte sa kartelima droge u Kolumbiji. A i da je Crna Gora stoga postala bitno raskršće puta droge od Latinske Amerike, preko Crne Gore ka Centralnoj Evropi. Bezobzirnost i beskrupuloznost šokiraju i policajce sa dugogodišnjim stažom.

Radovan Ljumović iz crnogorske policije kaže: „Pre nego što su se ova dva klana pojavila, situacija u Crnoj Gori je bila iznimno stabilna. Aktivnosti i rivalitet ove dve grupe – to je nešto što je posve strano ovde, nešto sa čime smo konfrontirani tek koju godinu, nešto sa čime se gradjani ne mogu i ne žele pomiriti i na to navići. Ni u Podgorici ni u Kotoru."

I upravo u Kotoru, romantičnom gradu na crnogorskoj obali, hot-spotu tamošnjeg turizma, je rat bandi bespoštedan. Do sada turisti nisu bili pogodjeni pa stoga niko od njih i ne sanja da su se upravo ovde, u Kotoru, već nekoliko godina unazad ugnezdili kriminalni klanovi. Sukob je navodno počeo pre 5 godina, zbog tovara kokaina. Od tada je samo ovde, u turističkom Kotoru, ubijeno preko 30 ljudi. Rat droge sve češće biva vodjen u sred bela dana i po ulicama grada, čiji su stanovnici veoma uznemireni. Takodje i zbog turizma.

Ljiljana Popović-Moskov, vicegradonačelnica Kotora: „Reagujem isto kao i ostali gradjani Kotora: sa velikom zabinutošću. Ali ta zabrinutost se ne širi samo Kotorom nego i celom Crnom Gorom. Ako je Kotor ranije po nečemu bio poznat, onda po mirnom i staloženom životu ovde, u kom nije bilo nikakvog nasilja. Ali upravo sada nasilje definiše naše živote, već 5-6 godina.“

Mnogi sumnjaju da li će crnogorskoj državi uspeti da povrati izgubljeno poverenje po pitanju unutrašnje bezbednosti. Gradjani i opozicija u medjuvremenu apeluju na EU da stvarnost u Crnoj Gori napokon nazove onakvom kakva jeste, bez šminkanja.

Ljiljana Popović-Moskov: „EU-Komisija, sa njenim godišnjim izveštajima, bi trebala da bude puno poštenija prema našim gradjanima i vladi. Kad god dodje taj izveštaj i počnemo da čitamo sve te silne pohvale, pitamo se sa kim su oni uopšte pričali kad su ga pisali i šta opisiju: Crnu Goru sigurno ne.“

A to se odnosi na Crnu Goru Mila Djukanovića, trijumfalnog pobednika nedavnih predsedničkih izbora. On već četvrt veka vlada ovom državom, što kao predsednik – što kao premijer. Njegova famlija je jedna od najbogatijih i najuticajnijih u zemlji. Zbog šverca cigareta je italijansko tužilaštvo 7 godina vodilo istragu protiv njega, koja je potom 2009 pravosnažno zamrznuta. Protiv njega i njegovog klana i dalje pljušte optužbe, ali za Brisel je stari-novi vladar „faktor stabilnosti“. U zasluge mu se broji što je protiv masovnog otpora Rusije uspeo da Crnu Goru prošle godine uvede u NATO.

Ali Brisel je u svojom novom izveštaju jasno naglasio da bez obezbedjivanja unutranje bezbednosti neće biti ulaska u EU. Što znači da za zemlju na obali Jadrana teče jasni rok, jer do datuma kada treba ući u EU i nema tako puno vremena. Već sledeće nedelje će se šefovi država i vlada EU u Sofiji sresti sa svojim kolegama sa Balkana da bi prodiskutovali situaciju kod njih.

 

Autor: Michael Mandlik/Prevod: Mirko Vuletić

Izvor : ARD /(Prvi program Nemačke Savezne Televizije)