Ministar Čampara dobio uniformu koju je policiji donirao Edin Gačanin

Ministar Čampara dobio uniformu koju je policiji donirao Edin Gačanin

Istragom utvrđeno da je federalni ministar unutrašnjih poslova dobio taktičku opremu koju je Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova donirao vođa narko kartela Edin Gačanin zvani Tito. Jedan komplet opreme zadužio i bivši direktor FUP-a Dragan Lukač. Pripadnici Specijalne jedinice kojom rukovodi Čamparin prijatelj Mustafa Selmanović osiguravali vođu kartela Tito i Dino prilikom njegovog boravka u Sarajevu.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara dobio je jedan primjerak uniforme koju je Specijalnoj jedinici FUP-a donirao Edin Gačanin Tito, vođa moćnog narko kartela kojeg istražuju najbitnije policijske agencije na svijetu, uključujući i američku DEA-u.

Još u julu prošle godine Žurnal je objavio da su Edina Gačanina, prilikom njegove posjete BiH, čuvali pripadnici Specijalne jedinice FUP-a, te da je on, zauzvrat, preko Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, odnosno ministra Čampare, donirao 75 kompleta višenamjenske specijalističko-taktičke uniforme. 

Nakon našeg teksta, Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije provela je istragu, tokom koje su potvrđeni svi navodi Žurnala. Ukratko, istragom je utvrđeno da su šestorica specijalaca FUP-a u septembru 2016. godine čuvali Edina Gačanina dok je boravio u Sarajevu gdje ga je ugostio biznismen Gordan Memija, a policija je pronašla i dokaze da je nekoliko mjeseci kasnije FMUP-u donirana oprema, od čega je jedan kompet dobio ministar Čampara.

"Za vrijeme boravka Edina Gačanina u BiH, prilikom zajedničkih kontakata imenovanog u društvima u kojima su pored Gačanina, Gordana Memije i drugih lica bili su pripadnici Specijalne jedinice FUP-a. Na jednom susretu, pretpostavlja se, dogovorena je nabavka-kupovina opreme za Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a, na način da je Gačanin dao sredstva u gotovini Erminu Alameroviću zvanom Kiki, vlasniku firme RHEA EXPRES, a koji je, potom, nakon kontakata sa Mustafom Selmanovićem, komandantom Specijalne policijske jedinice, preko svoje firme uvezao i donirao opremu Ministarstvu unutrašnjih poslova federacije BiH, odnosno potom MUP FBiH je opremu dodijelio Specijalnoj jedinici FUP-a", navedeno je u Informaciji koju je Federalna uprava policije dostavila Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Ono što je dogovoreno u septembru 2016. godine, početkom 2017. je i realizovano. Firma RHEA EXPRES naprasno se pojavila kao donator opreme koju je, prethodno, naručila iz inostranstva. Tako je Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova donirano 75 kompleta taktičke opreme Arc teryx LEAF H, te pet alfa jakni - model 13317 - Wolf. Ukupna vrijednost te opreme iznosila je 81 hiljadu dolara, a carinske troškove pokrila je Vlada Kantona Sarajevo. Tu opremu Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova sa Aljošom Čamparom na čelu, prebacit će u Specijalnu jedinicu FUP-a kojom rukovodi kućni prijatelj porodice Čampara - Mustafa Selmanović.

"Na osnovu podataka iz tabele zaduženja, odnosno izjave komandanta Specijalne policijske jedinice, evuidentno je da su određene uniforme, odnosno dijelovi opreme dijeljeni po osnovu poklona, pa je evidentirano i da je ministar MUP-a  FBIH zadužio jedan komplet: ARC teryx LEAF H 150 - postava pojasa, štitnik za koljena, jurišna majica AR, borbene hlače Gen 2, Alfa LT jakna i borbena jakna, te jednu alfa jaknu", utvrđeno je tokom istrage.

Jedan komplet opreme zadužio je i tadašnji direktor FUP-a Dragan Lukač. Istovremeno, komandant Specijalne jedinice Mustafa Selmanović zadužio je četiri kompleta donirane opreme. To je trebala biti nagrada što su pripadnici njegove jedinice osiguravali šefa narko kartela Edina Gačanina. 

Na fotografiji: Pripadnici Specijalne jedinice koji su obezbjeđivali Edina Gačanina. Na facebooku poziraju sa šefom Jedinice.

Žurnal je, podsjećamo, u ponedjeljak objavio da je Tito u BiH boravio od 15. do 26. septembra 2016. godine, te da su ga, tom prilikom, čuvali pripadnici Specijalne jedinice FUP-a Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić i Dženis Kadrić. Novac koji su Specijalci tom prilikom zaradili od Edina Gačanina i njegovih prijatelja uložili su, prema policijskim informacijama, u otvaranje ugostiteljskih objekata na treća lica. 

Prema istim dokumentima, specijalac Senad Kadić otvorio je ugostiteljski objekat Fumari na Grbavici, dok su Emir Druškić i Adin Ćatić zarađeni novac uložili u "šiša bar" na Dobrinji. Dženis Kadrić je od zarađenog novca otvorio ugostiteljski objekat "Parlament".  

Kadrić je u međuvremenu napustio FUP, te je preselio u Dubai, gdje je u ličnom osiguranju Edina Gačanina Tita zamijenio bivšeg pripadnika Legije stranaca Adnana Pervana zvanog Legija. Pervan je je Gačaninovo osiguranje napustio neposredno nakon što je šef kartela Tito i Dino boravio u BiH. Inače, tokom Gačaninovog boravka u BiH, s njim je bio i Adnan Smajlović zvani Pepi. Smajlović je jedan od najbližih saradnika Edina Gačanina, a prema informacijama iz međunarodne istrage, zajedno sa Gačaninom investira u nekretnine na području Abu Dabija, odnosno Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Tito, kako je nadimak Edina Gačanina, većinu novca stekao je međunarodnom trgovinom kokainom, kojeg nabavlja iz peruanskog grada Truhiljo. Upravo su u Peruu, sa velikom količinom kokaina, uhapšene njegove komšije iz sarajevskog naselja Buljakovo - David Cufaj i Smail Šikalo. 

Tokom međunarodne istrage policijske agencije su uspjele dokumentovati Gačaninove veze sa najmanje 16 tona zaplijenjenog kokaina. On slovi za evropskog Eskobara, a prema izjavama policijskih zvaničnika iz Južne Amerike, objavljenim u listu El Comercio - Tito je bitniji cilj za DEA-u čak i od šefa maksičkog kartela kojim  je rukovodio - El Chapo Guzman. Većinu kokaina kartel Tito i Dino uvozi u Evropu i to preko luka - Roterdam i Antverpen. 

Tokom kontrole preduzeća Foto ART, Uprava za indirektno oporezivanje za zabilježila da je ta kompanija imala transakcije za "transportnim preduzećem" u Antverpenu. Vlasnik Foto Arta je sarajevski biznismen Gordan Memija koji je prošle godine negirao bilo kakvu vezu sa Edinom Gačaninom. Međutim, tokom istrage FUP-a utvrđeno je da je upravo Memija bio Titov domaćin u Sarajevu, te da je za potrebe njegovog osiguranja iznajmio dva automobila u ASA Rentu. Memija je, također, prema policijskim informacijama, rezervisao i sobe za Gačanina i sarajevskom hotelu "Bristol". U istom periodu Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA prijavila je Memiju zbog krivičnog djela - pranje novca. Memija je prijavljen zbog toga što je zajedno sa Alemom Hodovićem, preko fiktivnih firmi, oprao više miliona maraka. Hodović je proteklih godina imao poslovne odnose sa Mirzom Gačaninom, stricom Edina Gačanina, koji je u Holandiji pod istragom zbog pranja novca stečenog međunarodnom trgovinom narkoticima. Uprava za indirektno oporezivanje BiH utvrdila je i da je Alem Hodović oprao više miliona maraka poslujući preko fiktivnih firmi registrovanih na članove svoje porodice. 

Izvor: zurnal.info

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks