Ministri finasija EU - Proširena crna lista poreskih rajeva - Još deset novih država

Ministri finasija EU - Proširena crna lista poreskih rajeva - Još deset novih država

Ministri finansija Evropske unije (EU), njih 28, usvojili su novu „crnu listu“ poreskih rajeva.

Oni su na postojeći spisak dodali deset novih imena, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), čime se spisak proširio na ukupno 15 zemalja, prenosi Tanjug.

Pored pet zemalja koje su se već nalazile na spisku, američka Samoa, Samoa, Guam, Trinidad i Tobago i američka Djevičanska ostrva, dodati su Aruba, Beliz, Bermuda, Fidži, Oman, Vanuatu, Dominika, Barbados, UAE i Maršalska ostrva. 

Spisak koji danas ima 15 zemalja sastavljen je prvi put 2017. nakon više skandala koji su izbili poslije objavljivanja Panamskih papira i Luksliksa, koji su podstakli EU da učini više za borbu protiv utaje poreza multinacionalnih kompanija i bogatih. 

Uključivanje UAE na „crnu listu“ bilo je sporno. Italija je bila protiv toga da se među lošim đacima ubroji i važan ekonomski partner. 

Italijanski ministar finansija Giovanni Tria je izrazio sumnje u ispravnost te odluke. On je rekao da se ne radi o vetu već je ukazao da su Emirati predstavili Evropskoj komisiji nove zakone koje treba da usvoje i koji su u potpunosti u skladu sa onim što se traži. 

Tria je rekao da je tu samo problem vremena i da će sve biti regulisano kada ti zakoni budu usvojeni i da će Emirati odmah poslije izaći iz tog spiska.


Izvor: Tanjug