Miralem Aščić: BiH vlast obećava, a borci umiru!

Miralem Aščić: BiH vlast obećava, a borci umiru!

Vijest da je Federalna vlada imenovala novu komisiju koja će utvrditi ko su pokretači otpora agresiji na BiH, nova je, moglo bi se reći, predizborna laža vlasti, kojom žele zamazati oči istinskim borcima.

I dok vlast obećava, po ko zna koji put u ovih 20 godina, da će se konačno nakaniti i precizno utvrditi ko je pokrenuo otpor i omogućio da se odbrani država, dotle je sve više obespravljenih branilaca koji jedva sastavljaju kraj s krajem, a mnogi od njih nikad nisu dočekali ni minimalnu naknadu za godine provedene u rovu.

Da stvar bude indikativnija, i sve dosadašnje vlade imenovale su svoje komisije koje su trebale utvrditi ko će se naći na spisku otporaša. Činile su to, u pravilu, uvijek u izbornoj godini.

Nije da konačno ne treba iščistiti spiskove organizatora otpora, podijeliti im medalje i dati tantijeme u rangu „Zlatnih ljiljana“.

No, komisije su sastančile, trošile nemilice budžetski novac, ali pravih spiskova s jasno utvrđenim kriterijima nikad nije i neće, kako stvari stoje, ni biti.

I oni spiskovi što su ugledali svjetlo dana otkrili su svu prljavštinu u Federalnom ministarstvu za pitanja branilaca i brojnim boračkim udruženjima koja su učestvovala u pravljenju famoznih lista.

Pogotovo što su se na spiskovima od nekih hiljadu imena među istinskim patriotima nalazile i osobe sumnjive ratne prošlosti, stranački podobnici i brojni ratni dezerteri. Na drugoj strani, mnogi koji su zaslužili da se na spiskovima nađu, pravi borci i patrioti, prekriženi su.

I tako je već godinama. Komisije se formiraju, za članove se izaberu podobni, a ne sposobni, ali spiska na kojem će se naći samo istinski organizatori otpora nema. Ima samo iluzije da se vlast brine o borcima.

Od te iluzije desetine hiljada branilaca koji su ratovali po rovovima nemaju nikakve fajde. Nemaju je ni oni jadnici što zimuju pred Vladom. Pogotovo nemaju porodice petorice teočačkih boraca koji su umrli ne dočekavši ni crkavicu od stotinjak maraka.

Čekajući vlast da im se smiluje, mnogih od njih boračku penziju, nažalost, nikad neće dočekati.

 

Piše: Miralem Aščić
Foto naslovna: avaz.ba
Izvor: avaz.ba