Mirni protesti pred zgradom Suda u Brčkom (Video)

Mirni protesti pred zgradom Suda u Brčkom (Video)

Porodica i prijatelji Edina Zejćirovića iz Čelića, koji je u decembru prošle godine svirepo ubijen, danas su održali mirni protest u Brčkom, ispred zgrade Osnovnog suda. Cilj okupljanja je, kako su istaknuli organizatori, traženje pravde za ubijenog mladića, odnosno kažnjavanje počinilaca na maksimalne kazne zatvora od 45 godina, bez pomilovanja.

Osnovni sud Distrikta je za još dva mjeseca produžio pritvor Suanu Haliloviću, Nihadu Hukiću, Suvadu Djedoviću i Samidu Šabanoviću, koji se terete za otmicu i zvjersko ubistvo mladića.

“Tražimo pravdu, ne samo za mog ubijenog brata nego za svu našu djecu koja treba bezbijedno da odrastaju”, rekao je brat nesrećnog mladića.

“Tražimo to da se ovo više nikome ne ponovi, da Sud konačno vidi i osudi ovaj zločin na maksimalnu kaznu od 45 godina, što mi zahtijevamo, bez pomilovanja. Toliko mogu maksimalno da dobiju.

Bez obzira na njihove godine, ne želimo nikakvo popuštanje po pitanju toga. Šta treba, da oni odleže određeni broj godina, da budu pušteni među narod, pa opet ponove ovaj čin?” zapitao je tokom protestnog okupljanaj brat ubijenog Edina Zejćirovića, Kenan Zejćirović.

Stoga je toku protestnog okupljanja potpisivana peticija za uvođenje doživotne kazne zatvora. Okupljanje nema za cilj bilo kakav pritisak na pravosuđe, nego upravo suprotno, ističe advokat porodice Zejćirović.

“Mi nemamo tu krivično pravnu sankciju, doživotni zatvor. Imamo nešto što se zove kazna dugotrajnog zatvora za najteža krivična djela. Mi ćemo danas nakon potpisivanja peticije, istu uputiti nadležnim zakonodavnim organima Brčko distritka, Republike Srpske, te BiH”, pojasnio je advokat porodice Zejćilović, Mirza Fazlić.

“I dalje će se peticija potpisivati sve dok ne dostignemo određeni broj potpisa koje Sud traži, kako bi i oni vidjeli da veliki broj građana osuđuje ovaj čin i da je protiv ovog”, kaže brat ubijenog mladića.

“Izašla sam da iskažem svoj protest, ali i odam počast ubijenom mladiću, želim da se nešto promijeni”, istakla je jedna od učesnica protestnog skupa.

“Nije dovoljno biti samo zaprepašten snimcima, treba dati i podršku roditeljima”, poručio je još jedan nezadovoljni Brčak koji je došao da pruži podršku porodici Zejćirović.

Tijelo Edina Zejćirovića pronađeno je 6. decembra prošle godine u Savi kod Brčkog. Ono što najviše šokira u cijelom ovom slučaju je da su počinioci ovog gnusnog djela poslednje trenutke života svoje žrtve snimali telefonom, a na snimku se vidi iživljavanje, fizičko i verbalno zlostavljanje mladića.

Za takvo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora od 21 do 45 godina.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks