Misterija radioaktivnog oblaka nad Evropom

Misterija radioaktivnog oblaka nad Evropom

Francuski državni institut za nuklearnu bezbednost saopštio je da radioaktivni oblak koji se iznad Evrope pojavio krajem septembra i početkom oktobra ukazuje na mogućnost neke nuklearne nesreće u Rusiji ili Kazahstanu u tom periodu. Svi uveravaju građane da nema opasnosti za zdravlje ljudi niti za prirodnu sredinu.

Radioaktivni oblak iznad Evrope registrovan je 27. septembra i merne stanice svih zemalja već u prvoj sedmici oktobra potvrdile su prisustvo supstance rutenijuma-106. Oblak je nestao zaključno sa 13. oktobrom.

I naša Agencija i Institut Vinča, slali su podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču a merenja su svakodnevna.

"Na osnovu svih proračuna niko nije bio urožen – ni životna sredina ni zdravlje ljudi, ni tada a ni sada jer ga nema", ističe Maja Eremić iz Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu bezbednost Srbije.

Iako niko ne navodi tačnu lokaciju gde je došlo do oslobađanja radioaktivnog materijala analiza francuskog Instituta za nuklearnu bezbednost ukazuje da bi to moglo biti između planine Urala i reke Volge, što znači ili u Rusiji ili u Kazahstanu. Međutim, obe zemlje to demantuju.

"Zvanično, to još niko nije potvrdio, ni Međunarodna agencija za atomsku energiju ni mi ne možemo da potvrdimo. To su sumnje jedne laboratorije koja jeste kompetentna ali su sumnje u pitanju", kaže Maja Eremić.

Iako isključuju mogućnost akcidenta u nekom nuklearnom reaktoru pojava radioaktivnog oblaka sa rutenijumom u atmosferi proteklih nedelja zbunjuje i naučnike.

"Posledica je sigurno nekog nekontrolisanog ispuštanja iz nekog medicinskog procesa jer se rutenijum koristi za lečenje tumora u oku i istovremeno je moguće da je iz nekog procesa prerade isluženog nuklearnog goriva", objašnjava Miodrag Mesarović iz Srpskog komiteta u Svetskom Savetu za nuklearnu energiju.

Rutenijuma-106 nema u prirodi, veštački nuklearni materijal nastaje deljenjem nuklernih atoma. Njegovo nedavno okrivanje u atmosferi bar za sada, ostaje misterija.


Izvor: RTS