MMF: Kineske investicije na Balkanu će nastaviti rast

MMF: Kineske investicije na Balkanu će nastaviti rast

Kineski projekti u regiji Zapadnog Balkana obično se realizuju kroz koncesiono finansiranje, a investicije iz Kine će nastaviti da rastu u narednim godinama, ocijenjeno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U dokumentu MMF-a koji se bavi stanjem infrastrukture na Zapadnom Balkanu navodi se da visoko oslanjanje na kineske preduzetnike može ograničiti uticaj projekata na domaće ekonomije tokom faze izgradnje, prenosi SEEbiz.

„Kineski projekti su željeli da budu tretirani van uobičajenih zakonskih procedura odabira ili postupka javnih nabavki, kao što je slučaj u Crnoj Gori, i bez puno pažnje kako će se to odraziti na javni dug i njegovu održivost“, kazali su iz MMF-a.

MMF je ocijenio da kineske investicije u regiji rastu, a očekuje njihovo dalje povećanje u narednim godinama. 

Rast je, kako se navodi, počeo nakon prvog regionalnog samita u novembru 2015. godine, kada su čelnici Kine s liderima zemalja regije dogovorili jačanje ekonomskih veza. Nakon toga je potpisano i nekoliko bilateralnih sporazuma čime su otvorena vrata za kineske investicije prije svega u drumsku i energetsku infrastrukturu.

„Osim toga, geografska blizina zemalja Zapadnog Balkana s Evropskom unijom (EU) i njihovo približavanje predstavlja šansu kineskoj ekonomiji za pristup jedinstvenom tržištu EU“, smatraju u MMF-u.

Prema grafici MMF-a, za koju su korišteni podaci Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), najviše kineskih investicija dogovoreno je u Srbiji, i to u vrijednosti 2,6 milijardi EUR, a potom u Bosni i Hercegovini (BiH), 2,1 milijardu.

Za projekt gradnje prve dionice autoputa u Crnoj Gori odobreno je 900 miliona EUR, dok je za obnovu makedonskih željeznica projektovano oko 600 miliona EUR.

Jačanje trgovinskih koridora koje koriste kineske kompanije, kako se dodaje, poboljšaće regionalnu povezanost.

„Poboljšani saobraćajni projekti u regiji olakšaće prevoz kineske robe na jedinstveno tržište EU, a strategija će istovremeno ojačati regionalnu infrastrukturu povezivanja unutrašnjeg tržišta Zapadnog Balkana, kao i njenih veza s jedinstvenim tržištem EU”, precizira se u dokumentu. 

Ukupni uticaj projekata na domaću ekonomiju zavisiće od izbora projekata i njihovog uspjeha.


Izvor: Agencije