Na putevima u Srpskoj u ovoj godini stradalo 101 lice

Na putevima u Srpskoj u ovoj godini stradalo 101 lice

Na putevima u Srpskoj u prošloj godini smrtno je stradalo 130 ljudi, a ove godine 29 manje.

Centralna manifestacija dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda održana je u Doboju pod sloganom "Do 2020. godine smanjiti broj poginulih i teško povrijeđenih za 50 odsto".

Iako je riječ o demonstraciji saobraćajne nesreće, ovakve scene podsjete na prerano ugašene ljudske živote na našim putevima. Prošle godine stradalo je 130 ljudi, a ove 29 manje, što ohrabruje, ali opreza nikad dosta. Јavnost još ne zaboravlja tragediju u Stanovima kod Doboja, kada je u sudaru automobila i voza stradala četvoročlana porodica Đedovac.

- Slogan pod kojim se obilježava ove godine dan sjećanja jeste da ispunimo zacrtane ciljeve da smanjimo broj poginulih za 50 posto, ističe Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Stručnjaci su markirali 24 tzv. crne tačke na putevima Srpske. Ljubogošta - Pale, Zvornik - Osmaci, Banjaluka – Prijedor, Banjaluka - Prnjavor, samo su neke od dionica koje zbog učestalih saobraćajnih nezgoda, zahtijevaju visok oprez.

Uzroke prepoznaju i građani i učesnici u saobraćaju.

Od ljudskog faktora zavisi i kako će pripremiti svoje vozilo za vremenske uslove zimi i velike minuse. Šta sve treba kontrolisati trebao bi da zna gotovo svaki vozač, ali nije zgoreg i ponoviti.

Osim što se prisjećamo stradalih, Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća trebalo bi da nas sve opomene i preispita da li je dovoljno urađeno na smanjenju broja stradlih. I pored smanjenja broja stradalih, brojke su i dalje alarmantne jer nijedan ljudski život nema cijenu.

 

Izvor: RTRS