Najmanje 52 ubijenih, više od 1,2 hiljade ranjenih

Najmanje 52 ubijenih, više od 1,2 hiljade ranjenih

Broj poginulih na današnjim protestima kod granične ograde između Izraela i pojasa Gaze, gdje Palestinci protestuju zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu, porastao je na 52, a više od 1,2 hiljade ljudi je ranjeno, javlja AP.

Današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka sukoba u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamas i Izraela 2014. Godine.

Agencije prenose da se eskalacija protesta tek očekuje, jer je zakazan "Veliki marš povratka", na dan kada Izrael slavi 70-godišnjicu osnivanja, a Palestinci 70-godišnjicu od "Nakube" - katastrofe tokom koje su stotine hiljada njih protjerane ili izbjegle iz svojih domova.

Marš je dio kampanje rušenja blokade granice Izraela sa pojasom Gaze koja traje već 11 godina, ali i protest protiv današnjeg otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Ranije danas, izraelska vojska je bacala pamflete kojima je poručila da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbjednosne ograde ili ako se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane ili izraelskom civilu".

Većina učesnika protesta su potomci izbjeglica ili izbjeglice koje su protjerane u pojas Gaze tokom rata na Bliskom istoku 1948. godinre, nakon formiranja Izraela kao države.

 
Izvor: Agencije