Najnapetiji predsjednički izbori u Hrvatskoj

Najnapetiji predsjednički izbori u Hrvatskoj

Tri dana uoči predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, ankete pokazuju da će ovo biti jedna od najnapetijih trka za Pantovčak, s obzirom na to da je razlika između aktuelne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i bivšeg premijera i kandidata najuticajnije opozicione SDP, Zorana Milanovića, na nivou statističke greške.

Prema istraživanju HRejting, koji je provela agencija Promocija plus povjerenje najvećeg broja birača ima Grabar Kitarović - 28,3 odsto, a na drugom mjestu je Milanović sa 26,6 odsto podrške anketiranih.

Na trećem mjestu je nezavisni kandidat Miroslav Škoro sa 20,7 odsto podrške.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku prije javne debate koja je održana na Hrvatskm javnom servisu HRT, početkom ove sedmice.

Prema HRejtingu, Mislav Kolakušić je na četvrtom mjestu s podrškom 7,6 posto ispitanika, dok je na petom mjestu Ivan Pernar, bivši čelnik Živog zida kojega bi biralo 2,8 odsto ispitanih.

Svi ostali kandidati imaju manju podršku.

Istraživanje takođe pokazalo da podrška aktuelnoj predsjednici iz mjeseca u mjesec pada, dok njenom protivkandidatu Milanoviću iz mjeseca u mjesec blago raste.

Na pitanje koga bi podržali u drugome krugu kada bi se u njemu našli predsjednica Grabar Kitarović i nezavisni kandidat Miroslav Škoro većina anketiranih je odagovorila da bi glas dala Škori.

Njega bi biralo 48,7 odstoispitanika, a Grabar Kitarović 45,1 odsto.

Neodlučno je 6,2 odsto.

Ovo je prvi put da su, barem što se tiče istraživanja Promocije plus za HRejting, birači Škori dali prednost u odnosu na Grabar Kitarović, prenio je zagrebački Jutarnji list.

Prema istoj anketi za Grabar Kitarović bi bolja opcija da se u drugom krugu nađe sa Milanovićem kojega bi pobijedila.

U toj opciji za nju se odlučilo 49 odsto ispitanika, dok bi Milanovića zaokružio 46,9 odsto.

Neodlučno je 4,1 odsto.

Kada bi se u drugom krugu našli nezavisni kandidat Miroslav Škoro i SDP-ov Zoran Milanović, pobjedu bi prema ovoj anketi odnio Škoro.

Škori bi glas dalo 50,2 odsto ispitanika, dok bi Milanovića na izbornom listiću zaokružilo 44,6 odsto njih.

Neodlučno je 5,2 odsto

U ponoć predizborna tišina

Danas je posljednji dan kampanje kandidata za predsjedničke izbore uoči izborne tišine, koja će nastupiti u ponoć.

Prvi krug predsjedničkih izbora biće održan u nedjelju, 22. decembra, a 3,855 miliona birača odlučivaće o tome ko će od njih ući u drugi krug, za koji se smatra da će izvjesno biti održan.

Kandidati za predsjednika su i: Neđeljko Babić (HŠČKŠ), Anto Ðapić (DESNO), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić, kandidat HSLS-a Dean Kovač, nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF) i Ivan Pernar (SIP)..

Izvor: Tanjug

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks