Najnovija studija: Zemlja se zagrijava brže nego ikad

Najnovija studija: Zemlja se zagrijava brže nego ikad

Prošla godina bila je jedna od najtoplijih u istoriji mjerenja, pokazala je to juče objavljena studija Američkog meteorološkog društva.

Studija je još jedan od dokaza da se naša planeta zagrijava brže nego ikada u modernoj istoriji. Na studiji “Stanje klime u 2017. godini” radilo je čak 500 naučnika iz više od 60 zemalja svijeta.

Prošla godina bila je, prema ovoj studiji, druga ili treća najtoplija u istoriji mjerenja, ovisno o podacima koji se proučavaju.

Tako je nastavljen niz rekordno toplih godina koji je započeo 2014. Podatak koji posebno zabrinjava je činjenica da je visina gasova staklene bašte u atmosferi prošle godine bila rekordna.

Temperature okeana takođe rastu. Prosječna globalna temperatura morske površine prošle je godine bila blizu rekordnoj iz 2016. godine.

Nivo mora prošle je godine, dostigao rekord. Globalni nivo mora u prosjeku raste 3,1 centimetar u deceniji, iako je taj tempo posljednjih godina dodatno ubrzan.

Rekordno nizak nivo leda na oba pola

Na Arktiku i Antartiku zabilježen je rekordno nizak nivo leda.

“Ovako abnormalno topao vazduh na Arktiku i površini mora na tom području nije zabilježen u posljednjih 2000 godina”, stoji u studiji.

Tokom posljednjih 38 godina ledene površine širom planete drastično su se smanjile, a taj se trend nastavlja i danas.


Izvor: Index.hr