Najprestižniji sajam automobila -Ženeva Motor Show- Manje izlagača, ali sjaj i dalje isti

Najprestižniji sajam automobila -Ženeva Motor Show- Manje izlagača, ali sjaj i dalje isti

Iako su s ovogodišnjeg izdanja najprestižnijeg sajma automobila na svijetu izostali neki proizvođači automobila, „Palexpo“ centar nije ništa manje sijao nego inače.

Uz tradicionalno izlaganje rijetkih, ručno izrađenih automobila, nije nedostajalo ni potpuno električnih vozila, čija era definitivno dolazi. Ipak, za zvijezde salona proglašeni su većini dostupni automobili – Peugeot 208, Renault Clio i Škoda Scala.

Već prvog press-dana, kupca je za 16,7 miliona eura našao unikatni Bugatti La Voiture Noire, čime je ušao u historiju kao najskuplji novi automobil ikada.

Na „Ženeva Motor Showu“ i ove godine bilo je prisutno više od 10.000 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, među kojima i izvještač „Dnevnog avaza“.

Renault  Clio - dizajnerska evolucija, tehnološka revolucija

Nova generacija francuskog gradskog automobila Renault Clija predstavljena je neposredno pred otvorenje „Ženeva Motor Showa“, ali pravi doživljaj nastao je prilikom prvog susreta uživo. Idealne proporcije karoserije te odnos limenih i staklenih površina čine skladnu cjelinu.

Na sve se nadovezuju moderne svjetlosne grupe s LED tehnologijom i decentni aerodinamični elementi. Otvaranjem vrata snažno se osjeti novo digitalno doba. Ali to nije jedina vrijednost jer se u putničkom prostoru nalaze vrlo kvalitetni materijali, precizna finalna obrada i obilje opreme, čak i u osnovnom paketu.  

Uz široku lepezu standardnih pogonskih grupa, u ponudu je ušao i hibrid sa 130 KS. Na našem se tržištu prve isporuke očekuju u septembru.

Škoda Scala: Budući prodajni hit

Iako se o Škodi Scali već dosta pisalo, na izložbenom prostoru u „Palexpo“ centru gurao se veliki broj novinara. Većina je s posebnim zanimanjem razgledala sve dostupne verzije, a posebno one s nešto skromnijom opremom.

Scala s osnovnom opremom ostavlja dojam solidno napravljenog automobila kojem ne nedostaje ništa bitno. Naravno, top-verzija sa velikim panorama staklenim krovom, LED svjetlima, lijepim aluminijskim točkovima i digitalnom instrument-tablom predstavlja nešto sasvim drugo, ali uvijek je u autoindustriji vladala izreka „koliko novca toliko muzike“.  

Scala je duga čak 4,36 metara, čime drsko napada kralja klase – Golfa. Unutrašnjost donosi obilje prostora na svim pozicijama i u svim smjerovima. Prtljažnik sa 487 litara bukvalno ostavlja bez daha. Ponuda motora i mjenjača zadovoljit će sve ukuse. Cijene za naše tržište bit će formirane uskoro.

 

Piše: A.Hadžagić
Foto naslovna: Unikatni Bugatti La Voiture Noire
Izvor: avaz.ba