Netanjahu: Nakon Amerike Izrael se sprema da se povuče iz Uneska

Netanjahu: Nakon Amerike Izrael se sprema da se povuče iz Uneska

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se ta zemlja sprema da se povuče iz Uneska (UNESCO), Agencije za nauku, obrazovanje i kulturu Ujedinjenih nacija.

Prema prvim informacijama, on je naložio Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje da napravi pripreme za povlačenje iz Uneska, nakon današnje odluke SAD da napusti tu organizaciju.

Naime, on je odluku SAD, koje su pre nekoliko časova saopštile da će napustiti Unesko, ocenio kao "hrabru i moralnu".

- To je hrabra i moralna odluka jer je Unesko postao teatar apsurda. Umesto da čuva istoriju ona je iskrivljuje - rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je danas ranije saopštila da će se SAD iz Uneska povući do kraja 2018. godine, zbog potrebe za reformama i zbog antiizraelskog raspoloženja u toj organizaciji.

- Na dan 12. oktobra 2017. godine Stejt Department je obavestio direktorku Uneska Irinu Bokovu o nameri da se SAD povuku iz organizacije. Odluka nije doneta olako i odražava američku zabrinutost oko gomilanja neizmirenih obaveza u Unesku, potrebom za fundamentalnim reformama u organizaciji i antiizraelskih stavova u Unesku - rekla je ranije danas Nauert.

Unesko je kao prvo telo UN primio Palestinu kao punopravnu članicu, 2011. godine, iako je Izrael dugo optuživao za anti-izraelski stav.

Izrel i SAD su predvodili intenzivne diplomatske napore da regrutuju članice Uneska da glasaju protiv kontroverznih mera.

Ambasador Izraela pri UN Dani Danon izjavio je ranije danas da odluka SAD da se povuku iz Uneska predstavlja "cenu koja se plaća zbog diskriminacije Izraela", dok predsedavajući gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev smatra da takav potez priliči "odmetničkoj državi".


Izvor: Agencije