NASA prihvatila projekat malog genija iz Broda

NASA prihvatila projekat malog genija iz Broda

- Guglao sam i naišao na Nasin konkurs, prijavio sam se, nisam nikoga ništa pitao. Pored mene prijavilo se još 705 učesnika iz celog sveta, a 36 je izabrano u naredni ciklus za lansiranje. Veoma brzo sam obavešten iz Nase da je moja ideja prihvaćena. Iz Evrope su odabrani jedan Italijan i jedan Nemac koji imaju po 21 godinu i ja kao najmlađi - ponosno priča 13- godišnji Dejan Lukić iz Broda.

Učenik osmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" iz Broda, Dejan Lukić, od svoje pete godine samostalno radi na kompjuteru a od treće godine do polaska u školu naučio je da piše i govori engleski jezik

Počeo je sa video igricama, a interesovanje za informatiku, fiziku, hemiju i posebno astronomiju probudili su mu majka Dijana Ždrnja, nezaposlena učiteljica,  i djed Milenko Ždrnja, inžinjer elektrotehnike, koji radi kao profesor u Brodskoj srednjoj školi. 
 
Osim kompjutera od koga se ne odvaja, rado čita knjige o radu i patentima Tomasa Edisona, Mihaila Pupina i Nikole Tesle i kako kaže voli da gleda naučno fantastične filmove. Njegov projekat nano satelita odobrila je NASA iz Floride i mora ga završiti do 25. maja iduće godine.

- Guglao sam i naišao na Nasin konkurs, prijavio sam se, nisam nikoga ništa pitao. Pored mene prijavilo se još 705 učesnika iz celog sveta, a 36 je izabrano u naredni ciklus za lansiranje. Veoma brzo sam obavešten iz Nase da je moja ideja prihvaćena. Iz Evrope su odabrani jedan Italijan i jedan Nemac koji imaju po 21 godinu i ja kao najmlađi - ponosno priča Dejan Lukić. 

Dejan kaže da se radi o komunikacionom satetlitu, u niskoj zemljinoj orbiti koji je „kjub set“ veličine, 10 x 10 x 10.

- Taj satelit će omogućiti bržu internet konekciju i mobilnu komunikaciju. Protok informacija imaće više od 5G mreža. Biće izgrađen od legure aluminijuma 115/20 i biće sastavljen od solarnih panela, prijemne i predajne antene i glavnog računara za procesno praćenje podataka. Satelit će biti dignut na 500 kilometara visine. To će uraditi američka raketa falkon, kao sekundarni teret – objašnjava svoj izum trinaestogodišnji Dejan. 

Kada je porodici rekao da se prijavio na Nasin konkurs za projekat „Nano satelita“ nisu ga ozbiljno shvatali.

- Nismo očekivali ovako nešto, ali čini mi se sada smo na slatkim mukama. Ponosna sam kao majka, ali istovremeno osjećam ponos i brigu. Podržavam ga u svemu ali ne znam dokle će to sve ići. Meni je bitno da se on školuje i bude pravi čovek - priča majka Dijana.

I baka Sanja je ponosna na unuka.

- Neka je on meni živ i zdrav. Baka će se pobrinu da uvek ima da pojede ono što on želi - kaže baka Sanja Ždrnja kao svaka baka.

Milenko Ždrnja, djed i elektroinžinjer, unuku Dejanu je najveća podrška.

- Taj satelit, mora orbitrirati oko naše planete velikom brzinom koja je 8 kilometara u sekundi. Satelit ćemo raditi kod mene u kabinetu elektrotehnike u školi. Ono što ne budemo znali, Dejan i ja tražiću podršku od mojih kolega iz struke koji se više bave ovim stvarima. Satelit prema prvim procenama koštaće oko 20 hiljada maraka. Obećana nam je pomoć iz opštine Brod, a nadamo se da će biti još zainteresovanih, jer je ovo od velikog značaja ne samo za Brod nego i za cijelu Republiku Srpsku - zaključio je Milenko Ždrnja.

Primer Dejan Lukića je dokaz da Srbi imaju vanserijske talente u svim oblastima života od nauke do sporta. Dejan sanja svoj san koji je za školske udžbenike, jer je na granici nemoguće misije. Kako kaže Dejan, planira upisati Srednju aeronautičku školu smer pilot - elektrotehničar u Banjaluci, a kasnije i Fakultet za aeronautike.


Izvor: Večernje novosti