Nastavak užasa u Italiji

Nastavak užasa u Italiji

Izgleda da su preuranjene bile ocjene o smirivanju pandemije virusa COVID-19 u Italiji nakon što je u prethodna dva dana u ovoj zemlji zabilježen pad broja smrtno stradalih i oboljelih.

Naime, u posljednja 24 sata od posljedica zaraze virusom COVID-19 u Italiji umrle su 743 osobe pa je broj smrtno stradalih narastao na 6.820. To je drugi najteži dan u Italiji, nakon subote kada su preminule 793 osobe.

U posljednja 24 sata oboljelo je novih 3.612 osoba pa je ukupan broj narastao na 69.176. U protekla 24 sata izliječeno su 894 osobe, odnosno 8.326 od izbijanja pandemije.

"Još je prerano davati prognoze o završetku ove izvanredne situacije, ali izvući ćemo se iz toga. Izvući ćemo se zahvaljujući svačijem zalaganju. Brzo smo stekli svijest o ozbiljnosti situacije i brzo smo odlučili da u što većem broju obuzdamo širenje virusa. Donosili smo bolne političke odluke na osnovu naučnih indicija, a sada mnoge druge zemlje slijede italijanski put. Zamolili smo građane za važne žrtve. Zamolili smo ih da zaustave svoje aktivnosti, svoje ustaljene navike i da ostanu u zatvorenom. A odgovor italijanskog naroda je izvanredan. To je odgovor velike zajednice koji nas mora ispuniti ponosom, baš kao što nas ponosom ispunjavaju samoodricanje i hrabrost ljekara i medicinskih sestara", napisao je premijer Giuseppe Conte za "America Oggi", lista italijanske zajednice u Americi.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks