Nastavljaju se pritisci i otimanje imovine banjalučkog Metala

Nastavljaju se pritisci i otimanje imovine banjalučkog Metala

Prije nekoliko dana desila se još jedna prodaja dijela imovine Metal a.d. Banjaluka, uprkos protivljenju malih akcionara. Licitacija je održana u Osnovnom sudu u Banjaluci šestog decembra, a dan ranije lišen je slobode direktor Metala Brane Milošević i zadržan 24 sata, sve dok licitacija nije okončana.

Kupac je bila Kompanija Dušanić iz Prnjavora, koja je kupila upravnu zgradu preduzeća i parcelu površine 2.400 m za 1,97 miliona KM.

Godinama traju istrage u Metalu i inspektorima MUP-a je redovno prosljeđivana sva potrebna dokumentacija iz koje se lako može uočiti ko je godinama zaduživao firmu, blokirao račune falsikovanim mjenicama i oštetio mnoge povjerioce.

Direktor Metal a.d. Banjaluka Brane Milošević tvrdi da je saradnja bila dobra i da nije postojao osnov za lišavanje slobode.

– Kupac se mogao pretpostaviti. Kompanija Dušanić, odnosno Petar Dušanić, koji je poznat po tome što je u privatizaciji kupio preko dvadeset preduzeća. Promet a.d. iz Prnjavora i Metal a.d. iz Banjaluke su dva društva koja je takođe kupio, ali u njima su mali akcionari i radnici opstali i uspjeli sačuvati imovinu, kako svoju tako i imovinu države i fondova, pa čak i imovinu Petra Dušanića, kaže Milošević.

On ističe da su institucije ponovo stale na stranu tajkuna i pomogle mu da se dočepa imovine koja mu ne pripada. Umjesto da progone one koji su uništili mnoga preduzeća oni progone one koji pokušavaju sprečiti pljačku.

– Policija se pretvorila u zaštitnike vladajuće kamarile, institucija kojima upravljaju i njihovih poslova, pa čak i kriminala. Štite privatnu svojinu vladajućih koju su stekli vršeći krivična djela korupcije i zloupotrebe položaja, a državna svojina i građani su ostali nezaštićeni. Umjesto da štite građane, naročito one koji prijavljuju kriminal i korupciju, oni ih progone i ućutkuju, dajući im do znanja da se ne isplati boriti jer će imati strašne posljedice. Ide se čak dotle da se može i životom platiti, kategoričan je Milošević, koji je i predsjednik Udruženja malih akcionara u Metalu.

Milošević podsjeća da narod skupo plaća institucije u nadi da će živjeti sigurno, da će sačuvati svoju imovinu i moći slobodno da se kreće i da policajci, tužioci i sudije ne smiju da zaborave ko ih plaća i kome će na kraju odgovarati.

Izvor: istinito.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks