Naučnici žele da vaskrsnu davno istrebljenu vrstu

Naučnici žele da vaskrsnu davno istrebljenu vrstu

Zahvaljujući stalnom napretku na polju razvoja moderne tehnologije, naučnici sa Univerziteta u Melburnu nadaju da će uspeti da ožive tasmanijskog tigra (Thylacinus cynocephalus), čiji je poslednji predstavnik uginuo 1936. godine.

Biolog Endru Pask, član istraživačkog tima, navodi da je prošle godine uspešno sekvenciran genom ove vrste životinje. 

Primerak star četiri nedelje omogućio je naučnicima da stvore "genetsku mapu" tasmanijskog tigra. 

"Istraživanje nam je pružilo mnogo informacija u vezi sa jeidnstvenim osobinama Thylacinus cynocephalus. Naučili smo dosta o njegovoj biologiji i strukturi njegove populacije", rekao je Pask. 

Tehniku kloniranja koja je primenjena u istraživanju razvio je genetičar Džordž Čerč sa Univerziteta Harvard. 

Čerč i njegov tim sada rade na oživljavanju tasmanijskog tigra pomoću DNK azijskog slona, koji je njegov najbliži živi rođak, piše Dejli mejl. 

"To više nije domen naučne fantastike, već naučne činjenice. Doktor Čerč i njegov tim udahnuće život mamutolikom stvorenju", istakao je profesor Pask. 

Torbarski vuk, tilacin tasmanijski vuk ili tasmanijski tigar bio je najveći torbar mesožder savremenog doba, kojeg su istrebili ljudi u 20. veku. 

Nekada je naseljavao Australiju i Novu Gvineju, a poslednje utočište mu je bila Tasmanija. Na ovom ostrvu nije bilo konkurentskog dinga, pa se tu održao sve do dolaska Evropljana. 

Izgledom je podsećao na vuka ili psa, sa šarama na leđima sličnim tigrovim. Sličan oblik tela torbarskog vuka i psa je posledica konvergentne evolucije, pošto ove vrste nisu u bliskom srodstvu. 

I mužjak i ženka su imali torbu. Kod mužjaka je ona služila zaštiti semenika. Mogao je da raširi vilicu do ugla od 120 stepeni i imao je pokrete slične kengurovom skoku. 

Torbarski vuk bio je poslednja preživela vrsta iz torbarske porodice Thylacinidae i roda Thylacinus. Na Tasmaniji se održao do 1930-ih, kada je konačno istrebljen lovom, kao štetočina koja napada ovce. 

Uprkos tome što je poslednji živi primerak tasmanijskog tigra uginuo u zoološkom vrtu Hobart u Australiji 1936. godine, vrsta je zvanično proglašena istrebljenom tek 1986. godine.

 

Foto: GettyImages

Izvor: B92