Nemac više od 30 godina živi sam u divljini (Video)

Nemac više od 30 godina živi sam u divljini (Video)

Jo Bentfeld rođen je kao Hans-Joahim Blankenburg 1932. u Ostrahu, u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Radio je kao stolar, zatim kao policijski komesar, ali je stalno žudeo za životom kakvim je živeo u detinjstvu. Privlačili su ga netaknuta priroda, jednostavan život, a naročito sloboda.

Prvi put se udaljio od civilizacije kada se pre oko 40 godina odmetnuo u usamljene krajeve Skandinavije, ali za njega nisu bili dovoljno usamljeni. Smetali su mu turisti od kojih leti vrvi, pa je rešio da ode još dalje.

Jo Bentfeld je napisao više od deset knjiga

U Kanadi, blizu granice sa Aljaskom, našao je ispunjenje sna o samoći. Pratio je put koji je otvoren samo nekoliko meseci godišnje, a kada je stigao do kraja, još tri dana se probijao kroz divljinu Jukona da bi najzad našao mesto koje će postati njegov dom.

Neko vreme mu je društvo pravila supruga Sabine, koju je upoznao u Nemačkoj, gde povremeno dolazi da bi predstavio svoje knjige. U međuvremenu su se razveli i Bentfeld je ponovo sam. Za 30 godina, koliko živi u kolibi na jezeru, posetilo ga je oko 30 ljudi, među njima njegova dva sina s porodicama, novinari i mala filmska ekipa, koja je snimila video o njegovom životu.

Kako izgleda svakodnevica među drvećem i medvedima?

Bentfeld kaže da je “sam svoja domaćica” i da zbog toga pre podne obavlja kućne poslove: kuva, pere, krpi itd. Druga polovina dana rezervisana je za lov, ribolov i pešačenje. Kada sve to uradi, “pusti mozak na otavu”.

Sve što mu je potrebno sam lovi, skuplja, ili pravi, pa su mu troškovi života veoma niski: oko 300 evra godišnje odlazi na brašno, kafu, začine i, naravno, municiju.
- Ostatak uzimam iz divljine: lov, ribolov, bobičavi plodovi, gljive i povrće iz prirode - kaže Jo.

Ovakav način života, naravno, nosi i izvesne rizike: neizlečive bolesti, nagle promene vremena i divlje životinje mogu imati koban ishod. Joa to mnogo ne brine:

- Ja sam neizlečivo zdrav i proveo sam 30 dana bez lekara u bespuću divljine. Sledeće indijansko selo udaljeno je sedam dana pešice kroz prašumu.

Jo se ne plaši i pun je optimizma, a protekle decenije mu daju za pravo: iako ima već 85 godina, u dovoljno je dobroj formi da može sam da preživi. Svež vazduh i svakodnevni poslovi u prirodi očigledno usporavaju starenje i propratne tegobe.

Ne brinu ga ni medvedi i vukovi koji lutaju kanadskim šumama.
- Na severu nema opasnih životinja, samo neopreznih, glupih ljudi - kaže on u intervjuu za Travelbook.

Opušten odnos prema prirodi i oslanjanje na vlastiti instinkt i sposobnost procene daju mu sigurnost koja je svakako potrebna ako živite kao on.

Bentfeldov moto glasi: “Odsustvo potreba je majka slobode”. Daleko od potrošačkog društva izgradio je vlastiti raj. Na pitanje kakav je osećaj živeti slobodno u samoći u Kanadi, Bentfeld odgovara na najlepši mogući način: “Euforičan, kao da lebdite na ružičastim oblačićima.”

Ono najlepše u tome za njega je svaki novi dan bez ljudi. Ipak priznaje da ima nešto što mu nedostaje: svakodnevnih 2,5 deci piva “Trolinger” koje je "Bog dozvolio svakom Švabi”.

VIDEO:

 

Foto: Ticksen / Wikipedia/Youtube
Izvor: travelbook.de/Blic